Ексклюзиви
понеділок, 13 вересня 2010 12:48

Паломництво хасидів до Умані закінчилося різаниною та арештами

Паломництво хасидів до Умані закінчилося різаниною та арештами
Візит паломників-хасидів на могилу цадика (праведника) Рабі Нахмана в Умані закінчився різаниною та масовою бійкою.

За даними прес-служби УВС по Черкаській області, троє ізраїльтян, які виступили організаторами заворушень, заарештовані, ще десять їхніх товаришів депортовані без права повернення на Україну протягом найближчих 5 років, повідомляє NEWSru Israel.

У цьому році виповнюється 200 років з дня смерті Рабі Нахмана, тому в Умань в дні свята Рош ха-Шана прибула рекордна кількість прочан - понад 20 тисяч.

Скупчення релігійних ізраїльтян у невеликому місті призвела до сутичок з місцевим населенням, для упокорення "гостей" були кинуті бійці міліцейського спецназу "Беркут".

Про заворушення в Умані, які сталися наприкінці минулого тижня, стало відомо тільки вчора ввечері, після того, як прес-служба УВС дозволила публікацію інформації про проведені арешти.

Викладаючи свою версію події на Україні, ізраїльська газета "Маарів" пише, що наприкінці тижня "атмосфера благочестя, яка оточувала ізраїльських паломників, розсіялася", а їх перебування в Умані призвело до сутичок з місцевими мешканцями і міліцією.

Версія "Маарів" грунтується на розповіді свідків події, і вона розходиться з офіційною версією, якої дотримується українська міліція.

Ізраїльське видання пише, що безлад почався після того, як один з хасидів застав у квартирі, орендованій у місцевих жителів, українця, який лазив по сумкам ізраїльтян.

Хасид спробував схопити злодія, але той зчинив опір. Тоді ізраїльтянин дістав ніж і кілька разів ударив громадянина України в живіт.

Поранений у важкому стані був доставлений в місцеву лікарню.

За словами свідків, хасид, що застосував холодну зброю, перебував у стані алкогольного сп"яніння.

Прибулі на місце події міліціонери спробували заспокоїти озброєного хасида, але сотні ізраїльтян, які знаходилися в будинку, вчинили їм опір, перешкоджаючи арешту товариша.

Один зі свідків розповів ізраїльським журналістам, що, коли міліціонери під"їхали до будівлі, в якому ховався підозрюваний, їм назустріч вийшли сотні хасидів.

Міліціонери викликали підкріплення.

Після того, як підозрюваний був арештований і виведений з будівлі, натовп хасидів спробував відбити його у міліціонерів. У вартових правопорядку полетіли каміння й пляшки.

Газета "Маарів" повідомляє про арешт одного громадянина Ізраїлю, в той час як, за даними української преси, в Умані заарештовані троє провопорушни.

"КП в Україні" з посиланням на прес-секретаря УВС у Черкаській області Наталію Таран виклав іншу версію.

За даними міліції, місцева мешканка, яка здали свою квартиру на вулиці Пушкіна в Умані паломникам з Ізраїлю, вирішила відвідати своє житло, так як сусіди скаржилися на занадто гучних постояльців. З"явившись у квартиру, вона зробила мешканцям зауваження, але у відповідь почула лише крики.

На шум вийшов сусід, який спробував викликати міліцію. Зробити йому це не вдалося: хасиди вихопили у чоловіка телефон і почали його бити.

Він вирвався і вибіг на вулицю, але його наздогнали й продовжили побиття. Один з перехожих спробував заступитися за чоловіка, але у відповідь отримав удар ножем у живіт.

Українські ЗМІ повідомляють, що міліція спрацювала оперативно.

Вже через кілька хвилин біля тих, що билися з"явилися дві машини патрульно-постової служби. Однак хасиди оточили міліціонерів кільцем, щоб не дати їм заарештувати учасників бійки. Втихомирити паломників вдалося лише бійцям "Беркута".

Газета "Сегодня" повідомляє ще про один конфлікт, який в дні свята Рош ха-Шана стався в Одесі.

Місцеві євреї з Першої єврейської Євангельської церкви стали закликати хасидів вірити в "істинного бога" і розкидали листівки.

Однак у цьому випадку міліції вдалося запобігти бійку між представниками двох релігійних громад.

Представник єврейської громади Умані Олег Вишневецький, коментуючи останні події у своєму місті, говорить про те, що хасиди "просто так чіплятися не будуть, але й в образу себе не дадуть".

Він висловив припущення, що хасидів спровокували. Вишневецький сказав про те, що влада України повинні подбати про заходи, які зроблять приїзд паломників більш спокійним.

Зокрема, він пропонує побудувати для паломників окремі готелі та кемпінги біля могили Нахмана.

Газета "Маарів" пише, що подія в Умані викликала невдоволення рабинів хасидської громади. Рабини стверджують, що з 20 тисяч паломників, які відвідали цього року Умань, лише половину становили брацлавські хасиди.

Решта - це молодь, що відноситься до поїздки як до розважальної прогулянки.

Нагадаємо, ВО "Свобода" провела в Умані марш протесту проти приїзду паломників-хасидів на могилу Рабі Нахмана.

Близько двадцяти "свободівців" з гаслами в руках і прапорами пройшли маршем від парку Черняховського в Умані до міської ради.

Зараз ви читаєте новину «Паломництво хасидів до Умані закінчилося різаниною та арештами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути