Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 20:15

Помаранчеву революцію прибрали з підручника історії через заполітизованість

Помаранчеву революцію прибрали з підручника історії через заполітизованість

Директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод пояснив, чому з підручника з історії для 5-го класу в новій редакції зникла інформація про помаранчеву революцію, повідомляє ІМК.

Відповідаючи на це питання в ході прес-конференції, він зазначив, що в підручнику, не повинно бути зайвої політизації, а предмет "історія" треба категорично розвести з предметом "політологія".

За словами Удода, постійно йде процес оновлення змісту освіти за напрямами. "На початку червня цього року Міністерством освіти була створена робоча група з підготовки нової редакції програми з пропедевтичного вступного курсу до історії України. У цю робочу групу увійшли методисти, автори підручників і програм, фахівці з історії України Інституту археології, педагогічного університету імені Драгоманова. У цих людей наукові ступені, і вони професійно займаються історією і методикою. У результаті підготовлена нова редакція програми з історії України для 5-го класу, і паралельно під цю програму підготовлено, затверджено і друкується нове видання підручника ", - сказав Удод.

При цьому він зазначив, що зміни, що відбулися в підручнику, в першу чергу, пов'язані з відображенням міжетнічних, міжнаціональних і міжрелігійних відносин. "В історії не може бути якогось смакування, перебільшення і акцентування уваги на міжетнічних відносинах і протистояннях, виходячи з толерантних принципів", - зауважив Удод.

Він також відзначив, що існує принцип, коли в підручниках з історії зображуються всі сучасні події, але закономірно, якщо раніше події присвячували 2-3 сторінки, то з плином часу, наприклад, через 5 років, цій події може приділятися 1 абзац або менше. Удод відзначив, що саме з цієї причини в підручнику з історії для 5-го класу не освітлюється "помаранчева революція" і немає детального фоторепортажу цих подій.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи означає це, що через п'ять років інформація про обрання нинішнього Президента зникне з підручників з історії, експерт сказав: "Не зникне, але не буде деталізації. Підручники сучасної історії творяться за методом генералізації і підбору найбільш характерних фактів, явищ. У підручнику, який зараз видається, сучасній Україні відводиться один абзац. Там говориться, що існує сучасна Україна, про досягнення українців у спорті, культурі і т.д. Також показані всі наші Президенти, які обиралися народом з 1991 року, без усяких політичних і емоційних оцінок ".

Як повідомлялося, раніше міністр освіти і науки Дмитро Табачник виступив за розробку підручника з історії України, який не охоплюватиме події останніх 10 років (2000-2010 років).

Зараз ви читаєте новину «Помаранчеву революцію прибрали з підручника історії через заполітизованість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

169

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути