Ексклюзиви
вівторок, 10 серпня 2010 02:57

Ольга Береснєва стала чемпіонкою Європи з плавання

Автор: фото: AP/Bela Szandelszky
  Ольга Береснєва дебютувала на Олімпійських іграх 2000-го,  у 15-річному віці
Ольга Береснєва дебютувала на Олімпійських іграх 2000-го, у 15-річному віці

25-річна українка Ольга Береснєва cтала чемпіонкою Європи з плавання на відкритій воді. На фініші 25-кілометрової дистанції уродженка Маріуполя на одну соту секунди випередила німкеню Ангелу Мауер. Це перша медаль на відкритій воді, здобута українськими спортсменами за всю історію чемпіонатів світу та Європи.

Ще торік Береснєва виступала в класичному плаванні. Її вважали однією з найсильніших у країні плавчих на довгі дистанції — 800 і 1500 м вільним стилем. Ользі досі належить національний рекорд на 1500 м — 16.27,76 с. Встановила його на чемпіонаті світу-2003 у Барселоні. З цим результатом Береснєва тоді була десятою на Мундіалі. 2005-го спортсменка змінила українське громадянство на ізраїльське. Під прапором цієї країни донбасівка виступала на другій у своєму житті Олімпіаді. Дебютувала на Іграх 15-річною, виступивши за Україну в австралійському Сіднеї 2000 року.

Після Ігор-2008 Береснєва повернулася в Україну і спробувала поновитися в збірній із класичного плавання. Однак, не виконавши відбірних нормативів, вирішила спробувати свої сили в плаванні на відкритій воді. Потрапити в збірну в цій немасовій дисципліні Ользі було не важко. На чемпіонаті Європи вона дебютувала з шостого місця на 10-кілометровій дистанції, де випередила олімпійську чемпіонку росіянку Ларису Ільченко та угорку Еву Ріштов, яка в класичному плаванні мала три "срібла" чемпіонатів світу і одразу п"ять других місць на чемпіонатах Європи.

На Олімпіаді-2008 Береснєва виступала за Ізраїль

Учора на чемпіонаті Європи з водних видів спорту стартували змагання з класичного плавання. Україна на турнірі має п"ять медалей. Крім "золота" Береснєвої, ще чотири "бронзи" нашій країні принесли представниці синхронного плавання. В індивідуальних змаганнях на третю сходинку п"єдесталу піднялася Лоліта Ананасова, в першості дуетів третій результат показали Дарія Юшко і Ксенія Сидоренко. Крім того, разом із подругами по команді Інгою Гіллер, Оленою Гречихіною, Олександрою Сабадою, Катериною Садурською, Ганною Волошиною, Ольгою Кондрашовою та Юлією Мар"янко Дарія та Ксенія ще двічі ставали володарями європейської "бронзи" — у групі та комбінації.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Береснєва стала чемпіонкою Європи з плавання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути