вівторок, 10 серпня 2010 02:52

Романа Зуєва міліціонер побив за орієнтацію

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Роман Зуєв виїхав з Кіровського мікрорайону Донецька, бо йому постійно погрожував дільничний міліціонер
Роман Зуєв виїхав з Кіровського мікрорайону Донецька, бо йому постійно погрожував дільничний міліціонер

Уперше в Україні суд заслухає справу побиття людини з мотиву неприязні через орієнтацію. Гомосексуаліста 37-річного Романа Зуєва скалічив дільничний міліціонер Кіровського райвідділу Донецька.

— 24 січня ми з друзями пішли в нічний клуб "Пінта", — згадує Роман Зуєв. — Місцеві хулігани взнали, закидали вікна клубу камінням. На мого друга Валіка напали троє незнайомців, коли він вийшов на вулицю, побили.

Наступного дня Романа скалічив брат 32-річного Валентина.

— Він виявився дільничним із нашого райвідділу, — каже Роман. — Був у формі лейтенанта, п"яний. Звинувачував мене в тому, що недогледів за братом і тепер маю заплатити 2 тисячі гривень за його лікування. Бив кулаками, ногами. Обіцяв знищити в Донецьку всіх "під..рів". Зламав мені щелепу, побив обличчя. Потім забрав мої речі, розбив комп"ютер.

Зуєв потрапив до лікарнi зі струсом мозку і переломами. Лікувався три місяці.

— Працівник Кіровської міліції, якому доручили розібратися, розгубився, коли взнав, що доведеться опитувати колегу, — розповідає Зуєв. — Подзвонив начальству. Я бачив, як той дільничний виходив із кабінету замначальника білий, як смерть. Його звільнили, але справу не порушили. Тоді він став мене шантажувати. Казав, що всьому мікрорайону розкаже про мою орієнтацію.

Через погрози Роман переїхав до Ленінського району. Згодом прокуратура таки порушила кримінальну справу проти дільничного. Звинувачують у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

— 22 червня відбулося засідання в Кіровському райсудi, — говорить 35-річний Максим Касянчук, голова громадської організації "Донбас-соцпроект". — Підтримати Романа прийшло нас четверо, а з боку обвинуваченого прийшли чоловік із 10. Його адвокат брав Романа за грудки і шипів: "Положу тебя".

Шестеро міліціонерів зґвалтували гея гумовим кийком

— Він і в суді ображав мене за те, що я гей, — пригадує Роман Зуєв.

Організації, які захищають права представників сексуальних меншин, вимагають, щоб колишнього дільничного судили і за приниження людської гідності у зв"язку з сексуальною орієнтацією.

— Наша організація діє три роки, — розповідає Максим Касянчук. — За цей час до нас звернулися 2 тисячі гомосексуалiв. Переважно чоловіки, але були і жінки. Усім їм треба була психологічна, психіатрична, юридична і медична допомога. Приміром, наприкінці зими шестеро міліціонерів зґвалтували гея гумовим кийком на території лікарні імені Калінiна. А в березні в місті Харцизьк гея силували кийком уже в райвідділі.

— Міліція постійно вимагає з геїв гроші, — додає 42-річний Сергій Iвахненко з добродійного фонду "Здоров"я нації". — Пристають до них у місцях їх тусовок. Приміром, у Донецьку це парк імені Щербакова. Підходять і кажуть: "Дайте хоч по червонцю".

— В Україні майже 1,2 мільйона гомосексуалів, — говорить Святослав Шеремет, 33 роки, голова гей-форуму України. — 75 відсотків із них були жертвами злочинів чи їхні права порушували. У Києві студента економіко-правового технікуму вигнали із-за його орієнтації. Ми добилися його відновлення через суд, але в цей гомофобний заклад він не захотів повернутися. В Україні розглядали цивільні справи проти гомофобів, але жодної кримінальної.

Шеремет каже, що найгірше ставляться до гомосексуалістів у невеликих провінційних містах:

— Гомофобією відрізняються аграрні Хмельницька, Сумська, Полтавська області і релігійні — Івано-Франківська й Тернопільська. Найменш гомофобні центри — Донецьк і Київ.

Зараз ви читаєте новину «Романа Зуєва міліціонер побив за орієнтацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути