Ексклюзиви
неділя, 08 серпня 2010 12:18

Українці "заохочують" міліцію бити дітей - правозахисники

Українці "заохочують" міліцію бити дітей - правозахисники

В Україні почастішали випадки жорстокого поводження працівників міліції із неповнолітніми.

Про це Gazeta.ua повідомив координатор "Правозахисної дитячої мережі Донбасу" Костянтин Рєуцький.

"Найуразливішими для насильства з боку правоохоронців є діти, які знаходяться в конфлікті з законом і соціальні сироти. Тобто ті, хто з різних причин не може розраховувати на допомогу своїх батьків або опікунів. Практично кожен контакт дітей зазначених груп з міліціонерами супроводжується порушеннями з боку правоохоронців. Спектр їх досить широкий: від психологічного тиску і незаконного затримання до жорстокого поводження та тортур", - зазначив він.

На думку правозахисника, Україна досі не створила ефективного механізму правового захисту для цих вразливих груп дітей.

"Страждаючи від свавілля міліції, такі діти не готові свідчити в суді проти своїх катів, які завдяки досвіду і посадам мають значно більше можливостей "вийти сухими з води", щоб потім помститися юним "шукачам справедливості", - відзначив Рєуцький. - Ситуація посилюється і мовчазним схваленням суспільства. Велика частина українців не вважають застосування насильства до дітей у конфлікті з законом неприйнятною практикою. Навпаки - "розумна" жорстокість вважається гарним засобом виховання і профілактики підліткової злочинності".

Керівник макіївської громадської організації "М.Арт.Ін-клуб" Вікторія Федотова також вказує на недосконалість українського законодавства.

"Треба створювати нормативні акти, які детально описуватимуть дії міліції при контактах з дітьми груп ризику, - переконана Вікторія Федотова. - Вплинути на проблему могло б і посилення санкцій стосовно законних представників дітей, які ігнорують свої обов'язки. Потрібні просвітницькі програми для дітей цієї категорії та міліціонерів тих підрозділів, які найчастіше контактують з ними".

Зараз ви читаєте новину «Українці "заохочують" міліцію бити дітей - правозахисники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути