пʼятниця, 30 липня 2010 01:48

"Олігархи мають бути впевнені, що передадуть власність своїм дітям" - Цушко

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Міністр економіки Василь Цушко у залі для нарад на четвертому поверсі міністерства. 24 липня він очолив Соцпартію
Міністр економіки Василь Цушко у залі для нарад на четвертому поверсі міністерства. 24 липня він очолив Соцпартію

Міністр економіки 47-річний Василь Цушко запрошує на інтерв"ю до себе в міністерство. Має просторий кабінет на четвертому поверсі. Там дерев"яні коричневі меблі, багато вазонів із квітами, паркет устелений килимами. На ручці книжної шафи висить вимпел "Город-герой Одесса". У шафі портрет президента Віктора Януковича. Ще один — над робочим столом.

У приймальні чекають троє людей. Підходять нові.

— Тут завжди такий дурдом, — каже Василь Петрович.

Пропонує перейти в сусідню залу для нарад.

На з"їзді Соцпартії 24 липня вас обрали головою. Як суміщатимете дві посади?

— Лідер партії — це організатор і спікер. Керуватиму партією, а працювати будуть секретарі політвиконкому.

Що сказав Мороз, коли йшов із посади?

— Мороз відчув, що в партії треба провести зміну. Кілька місяців тому запропонував мені очолити її. Я відповів, що не готовий. Приходила група секретарів більшості обкомів. Я відповів те саме. Потім подумав, що людям треба допомагати.

Перед з"їздом я радився з президентом. Але це не означає, що СПУ та Партія регіонів будуть зливатися. Це невигідно — у нас різний електорат. Ми будемо партнерами з трьома партіями, які створили коаліцію. І з іншими теж.

Валентина Семенюк-Самсоненко сказала, що відтепер партію фінансуватимуть олігархи.

— Такого не буде. Кожен член партії платитиме внесок від 50 гривень на місяць. Хочемо мати незалежну народну партію, треба платити.

На з"їзді говорили, що ваш авторитет суттєво менший, ніж у Мороза. Це заважатиме реформуванню політсили?

— Мороз — унікальна людина в нашій політиці. За 19 років, коли дерибанили країну, до нього й копійки не прилипло. Я не претендую на авторитет, як у Мороза, але є одна ситуація —  він у 47 років очолив Соцпартію, і я також. Можливо, у цьому є щось. Задача учня — перевершити майстра. В якійсь мірі він мій учитель. Коли я приєднався до його фракції, дивився на нього, як на орієнтир. Говорив йому про помилки.

Які?

— Мороз дуже довірливий. Підпускав до себе людей, які користувалися близькістю до нього, як до голови Верховної Ради. Наживали капітали, а потім "здавали".

Ми будемо партнерами з трьома партіями, які створили коаліцію

Одна з причин, чому я так негативно по-людськи ставлюся до Тимошенко, що вона використала авторитет Мороза. Непогано скористалась його акціями "Україна без Кучми" та "Повстань, Україно". Сама піднялася, а потім Мороза оббрехала.

На з"їзді ви обіцяли, що "матьорі" партійці балотуватимуться за мажоритарними округами, а молодь ітиме за партійними списками. Як це можливо втілити?

— Списки будуть проходити через мене. Якщо людина зі списку менше року в партії, то питання, як вона туди потрапила? Або чийсь родич, або друг, або гроші заплатив. Скоріше — останнє. Я вже відправив усім орієнтировку готуватися. Знайду час продивитися 700 виборчих списків. Дійду до рівня районів.

Проблема СПУ, що вона стала закритою. Партійні апаратники, які крутилися біля керівництва, намагалися, щоб у цей закритий клуб ніхто не потрапляв. Інакше їм би було менше місця. Треба відкрити партію для всіх охочих.

Із яким баченням розвитку країни СПУ йтиме до виборців?

— Нам треба гарантії захищеності власності. Це фундамент будівництва держави. Не зробимо власність священною коровою, у цю країну не прийдуть інвестиції.

Однак уже ніхто не вірить, що ми повернемо державі заводи, які зараз у олігархів. Треба визнати і гарантувати, що їх не заберуть. Олігархи мають бути впевнені, що передадуть цю власність у спадок своїм дітям. Тоді вони співпрацюватимуть із профспілками, платитимуть достойну зарплату працівникам, інвестуватимуть. Зараз же капітали вивозять закордон.

Ви обговорювали це Віктором Януковичем?

— Так, він це підтримує.

Повернення боргу "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа — це підтвердження ідеї гарантування власності олігархам?

— Мені все одно Фірташ чи ще хтось. Усі наперед знали, що незаконно відібраний газ потім будемо повертати за рахунок держави. Тому сьогодні карати треба тих, хто відбирав — Тимошенко, Ющенка.

На що робить ставку уряд в економічній політиці?

— У стандартах ми будемо рухатися в бік Європи. Будемо інтегруватися з Росією. Це правильно. Російський глава уряду заявив, що в нас товарообіг сягне цього року докризового рівня. Цьому треба тільки радіти, адже наші товари знаходять місце збуту. Хто для Росії Україна, яка серйозно інтегрована з їхніми підприємствами, Європою? Це — міст. Перебуваючи між Росією та Європою, ми з точки зору логістики, використовуємо своє транзитне географічне положення. Виграють усі. Ми разом із Росією вироблятимемо продукцію такої якості, щоб вона була конкурентною на європейських ринках. Росія геополітично гравець світового рівня. Ми — європейського.

Зараз відчутна вигода Україні від домовленостей "флот в обмін за газ"?

— Якби ми не підписали ті угоди, повинні були б оголосити Україну банкрутом. Це повний дефолт не тільки внутрішній, а й зовнішній. Ми отримали повністю порожню країну. Якби наші опоненти опинилися в такій же ситуації, про це знали б навіть пінгвіни в Антарктиді. Вони уміють піаритися. А ми скромні, мовчимо.

Політично президенту Януковичу і прем"єру було б вигідно, щоб країна була оголошена банкрутом. Але з точки зору людяного ставлення до своєї держави, вони вчинили правильно.

Чому громадяни не відчувають обіцяного "покращення життя вже сьогодні"?

— А хто сказав, що все буде одразу?! Усе йде поступово. Країна 19 років не займалася головним — модернізацією виробництва та впровадженням енергозберігаючих технологій. Якщо цього не зробимо, то можемо перетворитися на транзитне поле, де буде невигідно займатися будь-чим.

Восени може бути друга хвиля кризи?

— Ніхто з економістів світу чітко не може сказати, чи буде. Ми намагатимемося ввійти в заявлені показники — 3,6 відсотків росту внутрішнього валового продукту, не більше 13 відсотків інфляції. Іде плюс у накопиченні резервів Нацбанку, скоротили дефіцит бюджету. Якщо Міжнародний валютний фонд нас підтримає, то до України прийдуть інвестиції.

Як розподіляються ваші обов"язки з економічним віце-прем"єром Тігіпком?

— У мене немає ніяких проблем у роботі з Тігіпком. Він наш керівник, і ті завдання, які він ставить перед Мінекономіки, ми намагаємося виконувати. Нам завдання ставить також заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова. Мінекономіки — це лабораторія, яка через себе пропускає всі документи: розпорядження, проекти постанов уряду, законопроекти та проекти указів президента.



"Мій недолік — я дуже добрий"


Цушко — нардеп чотирьох скликань. Був міністром внутрішніх справ у другому уряді Януковича. У травні 2007-го після звільнення генпрокурора Святослава Піскуна спецпідрозділ міліції на чолі з Цушком зламав двері Генпрокуратури й зайняв приймальну. Цушко впевнений, що тоді врятував демократію

в Україні:

— Ющенко тоді незаконно призначив нову людину генпрокурором. Вони арештували б усю опозицію. У першій десятці були Віктор Янукович, Олександр Мороз, Микола Азаров, Андрій Клюєв. Їх мали звинуватити в невиконанні указу президента із забезпечення позачергових виборів.

У пресі мене розписали, як монстра, — додає Цушко. — Коли я прийшов у міністерство, всі думали, що зранку буду "їсти" чоловіків, увечері — жінок. Побачили, який я, трохи розслабилися. Взагалі мій недолік, що я дуже добрий.

Називає себе молдованином українського походження

Василь Цушко народився у селі Надрічне Тарутинського району Одеської області у сім"ї колгоспників. Закінчив Одеський сільгоспінститут. Керував радгоспом, який спеціалізувався на виноградарстві. Непитущий.

— У мені тече три види крові, — розказує. — Наполовину я поляк, на 25 відсотків — українець, 25 — молдованин. Виріс у молдавському селі. Ідентифікую себе як молдованин українського походження, та як патріот України.

Дружина — підприємець. Донька та син навчаються в Київському національному університеті імені Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"Олігархи мають бути впевнені, що передадуть власність своїм дітям" - Цушко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути