вівторок, 27 липня 2010 17:46

КПУ ніколи не розірве стосунки з "регіоналами" - експерт

КПУ ніколи не розірве стосунки з "регіоналами" - експерт

Комуністична партія змушена час від часу критикувати владу.

Про це Gazeta.ua заявив експерт центру політичних досліджень і конфліктологіі Антон Фінько, коментуючи заяву лідера КПУ Петра Симоненко про те що комуністи є єдиною справжньою опозицією.

"Очевидно що ліві політичні сили представлені в коаліції потрапили в не надто просте для себе становище. Вони перебувають в одному Альянсі з партією великого капіталу. І час від часу змушені спрямовувати своїм виборцям сигнали, що вони не в усьому згодні з політикою, яка визначається біло-блакитними правлячими колами", - пояснив аналітик.

Водночас, експерт називає демарш КПУ дивним, зважаючи на те, що партія входить до складу коаліції.

"Ці демарші виглядають доволі дивно, коли партія, що представлена в коаліції заявляє про свою псевдопозиційність...Ясно, що ці заяви спричинені предвиборними міркуваннями, прагненнями усіляко відтінити себе від ПР, як партії великого капіталу", - заявив він, додавши, що Компартія дозволяє собі певну фронду, певну опозиційність яка напевне викликає певне незадоволення на Банковій, на Грушевського.

Характеризуючи нинішнішні електоральні позиції комуністів Антон Фінько зазначив:

"Річ у тому, що сильний ліві сили існують там де слабких соцпопулізм. Популістичні рухи виключають сильних лівих", - пояснює Фінько. В якості прикладу експерт наводить Чехію, де є сильна компартія. "І в одночас вона є однією з небагатьох країн, де відсутній соціальний популізм... В Україні ж такий розподіл виборців між сходом та півднем України з одного боку та центром та заходом з іншого надзвичайно утруднює діяльність лівих, не дає їм змогу відігравати роль лідера опозиції.

Говорячи про заяву Симоненка, Антон Фінько заявив, що лідер КПУ знає межу критиці.

"Не думаю, що заява погоджена, але думаю, що лідери знають межу у критиці. Річ у тому, що будь-яка зі сторін не зацікавлена у тому, щоб доводити ситуацію до відвертої конфронтації. Обидві сторони на мій погляд будуть ладні у певний момент зупинитися через те, що вони взаємнозалежні. Наприклад, якщо ПР позбавиться підтримки КПУ, то вона змушена буде задовольнятися підтримкою перебіжчиків", - зазначив Фінько.

"Це Альянс у якому слабкіші партнери виявляють фронду, проте не доводять справу до конфронтації",- резюмував політолог.

Нагадаємо, що лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що його політична сила є єдиною справжньою опозицією.

Зараз ви читаєте новину «КПУ ніколи не розірве стосунки з "регіоналами" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути