вівторок, 27 липня 2010 01:05

Григорій Гринь збирав вишиванки на смітнику

Автор: фото: Андрій Шматов
  Співачка Ніна Матвієнко розглядає ескізи полтавських рушників у столичному музеї Івана Гончара. Там відкрилася виставка народного майстра з вишивки Григорія Гриня
Співачка Ніна Матвієнко розглядає ескізи полтавських рушників у столичному музеї Івана Гончара. Там відкрилася виставка народного майстра з вишивки Григорія Гриня

У столичному музеї Івана Гончара відкрилася виставка майстра з народної вишивки 71-річного Григорія Гриня з полтавського селища Опішнє. На стендах п"ять вишитих рушників та стільки ж сорочок. Основу експозиції складають ескізи вишивки для рушників, чоловічих і жіночих сорочок. Вони намальовані аквареллю в натуральну величину на папері.

— Це моя перша персональна виставка в Києві, — каже Григорій Петрович. — Полтавською вишивкою займаюся 37 років. У Решетилівському художньому училищі отримав спеціальність "майстер-килимар" і попросився на хвабрику "Полтавчанка". Усі дівчата бігали дивитися, як молодий хлопець сидить із жінками і робить килими. Потім одна майстриня побачила мої малюнки і сказала: "У тебе є хист до малювання. Роби ескізи, а дівчата нехай вишивають".

Рушники і сорочки за малюнками Грині роблять опішнєнські вишивальниці. Деякі відвідувачі виставки розчаровані. Сподівалися побачити справжні рушники, а не їхні ескізи на папері.

Музею Івана Гончара Григорій Гринь подарував 4-метровий стародавній рушник із двосторонньою вишивкою.

— Це кілковий полтавський рушник. На будень його вішали простою, а на свято багатою стороною.

Відвідувачі дивляться товстий альбом — під плівкою клаптики вишитих рукавів і подолів жіночих сорочок. Київські вишивальниці фотографують їх для себе.

— Це клапті від старих сорочок. Їх викинули на свалку, а я попідбирав. Вирізав вцілілі шматки з вишивкою. Їм ціни нема. Я як поїхав на Сорочинський ярмарок, то заболів! Тіліпаються якісь рушники. Та це ж не рушники, не обереги! Ними руки не можна витерти. Хрестики, як горобці.

Удома Григорій Гринь тримає понад 5 тис. зразків візерунків.

Виставка його робіт триватиме до 15 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Гринь збирав вишиванки на смітнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути