пʼятниця, 23 липня 2010 12:23

83 українці без їжі і грошей застрягли у французькому селі

83 українці без їжі і грошей застрягли у французькому селі
На французько-швейцарському кордоні третій день без їжі і грошей просто неба чекають автобуса 83 українських паломника, що прямували додому, повідомляє молодіжна комісія Львівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ) у п'ятницю.

"Наша група виїхала з України 6 липня 2010 року на пасажирському автобусі марки VAN HOOL 927SD3, реєстраційний номер ВС 4282 АА, з метою паломництва в Тезе 11-18 липня 2010 року. Повертаючись додому, 20 числа наш автобус на кордоні Франції і Швейцарії зламався. Особа, з якою був підписаний договір про транспортне обслуговування.... за умовами вищезгаданого договору повинна була надати нам інший автобус, щоб ми могли по обумовленому маршруту доїхати додому. Проте ми простоюємо вже третій день у селищі Jougne (Франція). Умови договору не виконуються. Власник автобуса піклується тільки про свій автобус. На другу ніч простою він прислав техніка, який, на жаль, не зміг вирішити проблему автобуса", - повідомляє керівник групи паломників Орест Гевак.

За його словами, за правилами міжнародного перевезення пасажирів, вони не можуть ночувати в автобусі, не дивлячись на те, що 21-22 числа йшов дощ.

"Люди панікують. У багатьох закінчилася їжа і гроші. З нами вагітна жінка, немолоді, неповнолітні і вже є хворі люди. Також стоїть гостро проблема з візами, оскільки термін перебування за кордоном у нас обмежений 18 днями і закінчується 24 липня", - повідомляє О.Гевак.

Як повідомив агентству "Інтерфакс Україна" представник компанії автоперевізника, компанія планує в п'ятницю направити автобус замість того, що зламався, щоб забрати пасажирів.

У свою чергу, газета "Сьогодні" повідомляє в п'ятницю з посиланням на компанію-перевізника, що, окрім автобуса з України, закуплений ще один автобус з Німеччини, який може буде задіяний у доставці паломників додому.

"Ми самі не зацікавлені в тому, щоб наші люди страждали за кордоном", - повідомив керівник фірми-перевозчика Віктор Сасін.

Також "Сьогодні" повідомляє, що 83 паломники з Львова, Києва і Донецька розмістилися в сільському кінозалі, де вони сплять у спальних мішках.

"У невеликому курортному селі нам виділили кінозал, де ми спимо в спальних мішках просто на підлозі. Добре, що є умивальники і туалети. Продукти купуємо на свої гроші, але у однієї дівчини закінчуються необхідні ліки. Ситуація ускладнюється тим, що серед нас є майбутня мама, якій потрібний особливий догляд. Добре, що ми можемо зв"язатися по інтернету з рідними", - цитує О.Гевака газета. За словами паломників, за оренду автобуса вони заплатили € 7280, а кожному туристові подорож обійшлася в € 400.

У свою чергу, керівник групи отець Тарас Мілян повідомив по телефону "5 каналу", що представники компанії не виходять на зв'язок, проте технік, присланий для ремонту автобуса заявляє що до 14.00 п'ятниці "повинні прислати необхідну деталь". Т.Мілян також повідомив, що паломники зверталися в українське консульство, де їх "завірили, що депортацію нам не поставлять".

Як передає канал, в даний час МЗС з'ясовує, як допомогти паломникам.

Зараз ви читаєте новину «83 українці без їжі і грошей застрягли у французькому селі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути