четвер, 22 липня 2010 03:31

Новий бур"ян не бере жоден хімікат

Автор: фото: Сергій Майборода
  Іван Надтока, державний інспектор з карантину рослин у Полтавській області, зриває ваточник неподалік від траси Велика Багачка–Гоголево біля поля, засадженого кукурудзою
Іван Надтока, державний інспектор з карантину рослин у Полтавській області, зриває ваточник неподалік від траси Велика Багачка–Гоголево біля поля, засадженого кукурудзою

На території Миргородського та Великобагачанського районів Полтавщини виявили рослину ваточник. Росте на узбіччі дороги з Великих Сорочинців на Гоголево, над ставком біля Бутової Долини. Кажуть, цей бур"ян — розумний. Він самоорганізовується — росте так, ніби хто насіяв рядками. Може загрожувати врожаям.

— Здалеку схожий на соняшник. Має розове суцвіття. Дуже гарний медонос, сильно приваблює бджіл. Нектар ваточника для бджіл не шкідливий. Але коли людині з"їсти ложку меду, то вона почуствує себе погано, — пояснює завідувач Миргородського сектора з охорони навколишнього природного середовища Григорій Корж. — Ця рослина не віднесена до карантинних, мало поширена. Але дуже небажана на наших полях. Як потрапила до нас — невідомо. Найстрашніше, що цей бур"ян не бере жоден із гербіцидів. Не боїться ні морозу, ні посухи. Має сильне стебло з широким листям і гарні пахучі квіти. Стебла виділяють молочний сік, який подразнює шкіру. Особливо на сонці. Чув, його люди у Великій Багачці висажували на квітниках.

— Ця квітка росла в нас біля хати на клумбі. Була десь півтора метри висотою. Пахла сильно цілі сутки. Удень до неї підійти не можна — так багато бджіл літало, — розповідає 17-річна Настя Федотова з Великої Багачки. — А це почули, що вона отруйна, вирішили знищити.

У райцентрі Велика Багачка створили комісію. Запросили представників місцевих органів самоврядування. Виїхали на трасу Велика Багачка–Гоголево. Там під селом Грянчиха плантація ваточника.

— Я не вірила, що це шкідливий бур"ян. Зовні гарна квітка, стебло яскраво-зелене. А запах стоїть духмяний-духмяний, — розповідає учасниця рейду зі знищення ваточника. — Спробували бур"ян виривати, немає діла. Там були мужики, бралися по двоє, безполєзно. Стебло зривається і все. Взялися за лопати. Але коріння таке розгалужене, що викопати практично не можливо. Частина все одно залишиться в землі.

Спеціалісти карантинної служби порадили позривати стебла. Через два тижні вийти на поле і там, де з"являться пагони, ще раз пройтися і зірвати стебла. Інших шляхів знищення немає.

Спробували виривати, немає діла. Мужики, бралися по двоє, безполєзно

Ваточник намагається охопити якомога більшу площу. Де він з"являється, там зникають усі бур"яни й культури.

Походить із Північної Америки. Поширений у Південній Америці та Африці. Є 80 різновидів цієї рослини. Виростає до 2 м. Зріле насіння вкрите ватоподібним пухом. Його розносить вітер на великі відстані. Один із видів — ваточник сирійський — може викидати нове гілля на метр від материнської рослини і швидко захоплювати простір. Стійко переносить морози.

— Я порадив би людям звернутися до обласної карантинної інспекції, — каже менеджер із захисту рослин Анатолій Войтович із вінницької компанії "Агро-Україна". — Там є спеціалісти, які мають науково обґрунтовану методику боротьби з бур"янами. Вони відстежують такі ситуації і мають чіткі рекомендації, як боротися з невідомими рослинами. Я з таким бур"яном у своїй практиці не зустрічався, тому не знаю його біологію і чутливість. Є гербіциди, які знищують будь-які бур"яни, і навіть кущі. Наприклад, американський препарат раундап. Він продається в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Новий бур"ян не бере жоден хімікат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути