Ексклюзиви
пʼятниця, 25 червня 2010 08:43

У Канаді відкривається саміт "великої вісімки"

У Канаді відкривається саміт "великої вісімки"

У курортному містечку Хантсвіллі, розташованому за 200 кілометрів від Торонто, у п"ятницю, 25 червня, розпочнуться дводенні зустрічі у форматі "восьми", а до вечора 26 червня лідери найбільших промислово розвинених і провідних країн, що розвиваються, переїдуть в Торонто. Того ж дня відкриється саміт "двадцятки".

Формат проведення саміту "вісімки", поєднаного вперше цього року з "двадцяткою", вже досить давно розширюється за рахунок запрошення на саміти лідерів різних країн, що не входять у жоден з цих клубів. Зазвичай провідні держави кличуть на свій саміт тих, про допомогу кому йдеться.

Протягом останніх років це були переважно африканські країни. І ось уперше в Канаді на окрему зустріч з лідерами G8 запрошено керівників трьох латиноамериканських держав - Ямайки, Колумбії і Гаїті. Всього ж форум "вісімки-двадцятки" цього року буде розширено до "тридцятки" - оскільки в Канаду запрошено ще і лідерів семи країн Африки - Алжиру, Єгипту, Малаві, Нігерії, Сенегалу, Ефіопії і ПАР.

Саміт розпочнеться з робочого сніданку і фотографування, після чого відбудеться робоче засідання в розширеному складі за участю глав семи африканських держав - Алжиру, Єгипту, Сенегалу, ПАР, Нігерії, Ефіопії і Малаві. Пізніше до них приєднаються глави держав і урядів Гаїті, Колумбії і Ямайки. У другій половині дня лідери зустрінуться з учасниками саміту "юнацької вісімки", яка традиційно відбувається паралельно з "дорослим" самітом. У суботу лідери продовжать роботу. Заплановано ще одне робоче засідання.

Цього року головуюча в "вісімці" Канада зробить акцент на питаннях світового соціально-економічного розвитку та додаткового сприяння бідним і країнам, що розвиваються. Втім, і питання міжнародної безпеки також не залишаться без уваги.

Канадський уряд побив рекорд за витратами на забезпечення безпеки міжнародних форумів, витративши на обидва саміти близько мільярда доларів. Віддалений від великих міст - а тому відносно безпечний з точки зору охорони від антиглобалістів - Хантсвілл вважається набагато менш проблемним для канадської влади. Нечисленні дороги, що ведуть у це містечко, розташовані приблизно в 2-2,5 години їзди від Торонто, надійно перекриті, а лідерів туди доправлятимуть на гелікоптерах.

24 червня поліція Торонто заарештувала людину, що намагалася проїхати до місця проведення саміту "двадцятки" з двома каністрами бензину і арбалетом у багажнику.

У рамках забезпечення безпеки під час самітів поліція Канади вже заарештувала двох осіб, підозрюваних у підготовці теракту - у середу було заарештовано 37-річного Байрона Сонне, якому висунули звинувачення в незаконному володінні зброєю і вибуховим пристроєм, а в четвер заарештували його цивільну дружину - 37-річну Крістен Пітерсон, якій висунули такі ж звинувачення, що і її чоловікові.

РИА Новости, Вести

Зараз ви читаєте новину «У Канаді відкривається саміт "великої вісімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути