Ексклюзиви
середа, 16 червня 2010 03:14

Володимир Волосюк судиться з Віктором Януковичем

Печерський райсуд Києва відкрив провадження за позовом жителя міста Хмельницького 68-річного Володимира Волосюка до президента Віктора Януковича. Позивач, колишній адвокат, член Народного руху України просить суд змусити главу держави публічно вибачитися за заперечення Голодомору як геноциду українського народу.

— У виступі перед Парламентською асамблеєю Ради Європи від імені держави Янукович заявив: не визнає, що мільйони замордованих під час Голодомору людей є трагедією, — говорить Володимир Волосюк. — Ця людина порушила закон. Бо ж є рішення Верховного суду, що Голодомор визнаний геноцидом. Мене образило, що людина, за яку я голосував, таке заявила. Я зрозумів, що помилився в ньому.

Уточніть, про що йдеться в позові.

— Я написав, що незгодний з висловом Януковича, що нехай він попросить вибачення в народу та мене (дід Володимира Волосюка помер у Голод. — "ГПУ"). Коли назначать судовий розгляд, я приїду зі своїми адвокатами, якщо вони будуть потрібні. На суді буде адвокат Януковича, зможу задати йому питання.

Як ви оцінюєте свої шанси виграти суд?

— Шансів ніяких. Тому що в цій країні влада давно корумпована. Керує судами Янукович. Він сам назначає суддів. Якщо суддя прийме рішення проти нього, то більше суддею не буде.

На що ж ви тоді розраховуєте?

— На те, що прийдуть журналісти, напишуть про це. Може, й суддя зрозуміє, що не можна йти проти закону.

Вам телефонували представники влади?

— Були дзвінки. Казали: "Розберемося. Що тобі треба?". Не представлялися. Особливо не звертаю на них уваги.

Хтось із політиків допомагає вам?

— Співпрацюю з громадською організацією "Комітет захисту Конституції та прав людей". Окрім них, ніхто не допомагає. Але якщо хтось запропонує — не відмовлюся.

Скільки витратили грошей на підготовку позову?

— Позовну заяву сам надрукував на машинці за 10 хвилин. Платив держмито та інформаційне отчіслєніє — 30 гривень.



"На місці президента я сам би просив суд визнати себе винним"


— На 300 відсотків правий громадянин України, подавши позов до президента України. Янукович своїм виступом про заперечення Голодомору як геноциду зганьбив українську націю. Якби в Ізраїлі високопосадовець заперечив факт Голокосту, наступного дня він би в цій країні не жив, — коментує нардеп-"нунсівець" 52-річний Юрій Кармазін. Свого часу він працював і прокурором, і суддею. — Наші суди підпорядковані Вищій раді юстиції й поставлені в пряму залежність від президента. Тому реалістичність виграшу цієї справи маленька. Хоча на місці Януковича я сам би просив суд визнати себе винним. Це було б краще для того, щоби створити імідж демократа. Інакше він виглядає як диктатор.

Позивачу слід довести, що Голодомор торкнувся його особисто

— Якщо прибрати прізвища і розглянути просто юридичний процес, де одна сторона позивається до іншої, то цей спір існує тільки тоді, коли порушене чиєсь право, — вважає 34-річний Святослав Олійник, нардеп-"бютівець", член парламентського комітету з питань правосуддя. — Будь-який позивач має довести, що його право порушено, що його особисто ці події (Голодомор. — "ГПУ") торкнулися. Доведення цього — ключовий момент у справі.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Волосюк судиться з Віктором Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути