субота, 12 червня 2010 15:06

Росія має добре подумати, чи встрявати їй у цю громадянську війну – експерт

 

Міжетнічний киргизо-узбецький конфлікт переростає у громадянську війну, сказав Gazeta.ua політолог Рустем Жангожа, провідний науковий співробітник Інститута світової економіки і міжнародних відносин НАН України. Він прокоментував останні події у місті Ош, що за 600 км на південь від столиці Киргизстану.

"Ситуація вийшла з-під контролю влади. Тимчасовий уряд на чолі із Розою Отунбаєвою, яку останнім часом частіше називали проамериканською ставленицею, попросила військової допомоги в Росії. Зауважте, не в ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, в яку об'єдналися Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан та Узбекистан. - Gazeta.ua), а саме у Кремля, написавши листа президентові Дмитру Медведєву", - зазначив експерт.

Рустем Жангожа переконаний, що Росія має добре подумати, чи встрявати їй у цю громадянську війну.

"По-перше, у заворушеннях у місті Ош можна побачити активізацію прихильників президента Курманбека Бакієва, скинутого від час державного перевороту у квітні. Власне, Росія тоді не приховувала невдовлення його політикою щодо збереження американської авіабази "Манас". Вводячи зараз на територію Киргизії армію, Кремль фактично підтверджує свою участь у поваленні президента Бакієва. І ще раз доводить, що використовує регіональні конфлікти на зразок серпневої війни 2008 року на Південному Кавказі як інструментарій своєї політики.

По-друге, розведення конфліктуючих сторін для миротворців може виявитися виснажливим і кровопролитним. Це ж війна кланів не лише етнічних, а й криміналізованих, у руках яких, за моєю інформацією, чимало вогнепальної зброї. Влада Отунбаєвої приховує факти пограбувань військових складів. Тому миротворча місія може дорого коштувати Росії не лише у фінансовому вимірі", - пояснив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Росія має добре подумати, чи встрявати їй у цю громадянську війну – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути