пʼятниця, 11 червня 2010 08:25

"Ми в опозиції всерйоз і надовго"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко з БЮТ: ”За змішаної системи виборів малоймовірно, що після парламентських виборів 2012 року буде створена антипрезидентська коаліція”
Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко з БЮТ: ”За змішаної системи виборів малоймовірно, що після парламентських виборів 2012 року буде створена антипрезидентська коаліція”

Кабінет віце-спікера парламенту 45-річного "бютівця" Миколи Томенка розміщений на третьому поверсі Верховної Ради. Зустрічаємося в сесійний день, тому Томенко відповідає на запитання, сидячи обличчям до великого телеекрану — стежить за трансляцією засідання парламенту. Пояснює, щоб не пропусти розгляду поданої ним постанови.

— У середу жоден із наших законопроектів не був включений до порядку денного. Такого ще не було, — обурюється. — У влади нема ні стратегії відносин з опозицією, ні виробленого світогляду, ні плану на майбутнє.

Якою має бути тактика опозиції, щоб впливати на життя країни?

— Ми припустилися тактичної помилки, коли вважали, що ключовим є об"єднання  опозиційних сил. Навіть якщо в парламенті зберемо докупи всіх мертвих і живих опозиціонерів, то буде 200 мандатів. Але це принципово ситуації не міняє.

Суспільство не підтримало  радикалізм із димовими шашками в парламенті, збором підписів про імпічмент Януковичу. За нашими дослідженнями, 70 відсотків людей вважають, що опозиція повинна діяти конструктивно. Радикального налаштовані максимум 15 відсотків.

Це означає, що БЮТ відмовляється від вуличних акцій протесту?

— Спроби пікетувати ратифікацію харківських угод показали, що ми не змогли масово вивести людей на вулицю.

Треба працювати більше організаційно — проводити зустрічі з виборцями, інформувати про утиски бізнесу, згортання свободи слова. Залучення до цього еліти є важливішим, ніж пікетування.

Томенко вчергове зиркає на телевізор.

— Вибачте. Бачу, що пролітаю зі своїм законом, — каже і швидко йде з кабінету. За кілька хвилин з"являється в прямому ефірі. Сідає в президії. Бере слово і виступає з місця. Депутати голосують. Томенко йде з сесійної зали. Через пару хвилин заходить до кабінету.

— Продовжимо, — каже віддихуючись.

Які зміни відбуваються всередині влади?

— На серпень–вересень слід чекати кадрових змін. Позиція Януковича така — ми виконали зобов"язання, дали "литвинівцям", комуністам і перебіжчикам посади, а тепер дивимося. Погано справляєтеся — міняємо. На осінь змінять низку губернаторів. Може, до третини складу.

Чиновників оцінюватимуть за роботою чи за відданістю "Регіонам"?

— Ключова підстава заміни — треба все монополізувати перед місцевими та парламентськими виборами. Усюди має бути Партія регіонів, а не комуністи, "литвинівці" чи якісь ліві люди. Партія Литвина вже робить заяви, що її нищать на місцях. Багато представників Компартії не мають у владі жодних повноважень, міністри в тому числі. Найбільше посад віддали перебіжчикам із БЮТу чи "Нашої України", які першими перейшли до коаліції. А тепер уже ніхто не зацікавлений, щоб чийсь родич був заступником міністра оборони й розпоряджався всім військовим майном.

Спочатку перебіжчикам платили по кілька мільйонів, а тепер говорять про 300 тиcяч

Усе одно влада у кращій ситуації, ніж ми. Вони хоча б публічно один одного не товчуть. Це й причина слабкої підтримки суспільством опозиції.

Чому Юлія Тимошенко мало з"являється на людях? Часто бачитеся з нею?

— Коли не сесійний тиждень — щодня. У нас зранку "ситуативки" на Турівський (центральний штаб БЮТу. — "ГПУ"). Визначаємо логіку наших дій на день, тиждень.

Хибний підхід, коли Тимошенко щодня має реагувати на події. Аналіз перших місяців роботи в опозиції показує, що люди чекають від неї оцінок серйозних подій. Ось дала прес-конференцію в 100 днів Януковича — і це абсолютно логічно.

Друга важлива річ, Тимошенко почала організаційну перебудову партії. Дві-три поїздки на тижні робить у регіони. Так сталося, що партією довго не займалися, і через це ми переживаємо конфлікти. Наприклад, хочемо оновити обласну організацію. А її очолює народний депутат, що ставить ультиматум: мене змінять — я перейду в коаліцію. Це колапс для нас.

Що вам кажуть "бютівці", які перебігають до коаліції?

— У кожного свої пояснення. Говорять, що в них хочуть забрати бізнес. Андрію Веревському, одному з найсерйозніших бізнесменів у галузі олійництва, сказали "або ти переходиш в коаліцію, або не віддаємо сотні мільйонів гривень законного податку на додану вартість". Сьогодні ПДВ — інструмент не тільки економічного, а й політичного розрахунку.

Хто йому казав про ПДВ?

— Як я розумію, керівництво уряду.

Це така опосередкована купівля. Бідніших депутатів купують напряму. Із розмов знаю, що перебіжчикам платять "підйомні" — для морального заспокоєння. Починали з кількох мільйонів доларів, а тепер говорять про 300 тисяч. Потім кожного місяця доплачують "за шкідливість". Кому 10 тисяч доларів, кому 25. Здійснюють жорсткий моніторинг: треба ходити на засідання, голосувати.

Що Тимошенко вам говорила про відхід Андрій Портнова?

— Поіменно засуджувати всіх, хто пішов — шлях у нікуди, — каже після паузи. — Пішов так пішов. Це наша помилка. Так підбирали, такого рекомендували. Треба формувати нову команду. Ми ж в опозиції всерйоз і надовго.

Виключаєте можливість повернення у владу 2012 року?

— За змішаної системи виборів малоймовірно, що антипрезидентська коаліція буде створена. Ми чесно повинні про це казати.

Теперішня наша фракція посипалася, бо була сформувалась як така, що йде у владу. Далі треба підбирати людей, здатних протистояти адмінресурсу. Шукати активних науковців, громадських діячів. Мова про радикальне оновлення команди. Я зараз бачу таку стратегію розвитку.

Яку тактику вибере БЮТ на місцевих виборах?

— Ми їх не виграємо. Кандидатам у депутати треба чітко про це сказати. Пояснити, що якщо йдете в міськраду, то землею займатися не будете! Підете в комісію по освіті чи спорту. Це може комусь не подобатися. Тоді краще мати менші фракції, але які будуть працювати в опозиції й стримувати апетити влади.

По мажоритарних округах повинні балотуватися ті, що мають фінансовий ресурс. А "списочну" частину формувати з публічних активних громадян. Їм ходити у вузи, працювати з громадським сектором, захищати малий бізнес.

Яким президентом буде Янукович за рік-два?

— Поки що він абсолютно не готовий бути керівником держави. Не з професійної точки зору, а емоційної. У палаці "Україна" була парадоксальна ситуація, коли він по сцені ходив під час "Молитви за Україну". Не знав, що то за пісня лунає, що робити — стояти чи співати, чи переживати за Україну. Але ще більша трагедія, що його команда почала кричати "Браво!" і аплодувати.


Збудує хату на Черкащині


Микола Томенко живе на столичному масиві Оболонь у квартирі на 128 кв. м. Збирається будувати хату на батьківщині — у Чорнобаївському районі Черкащини. Там мешкає його мати.

Томенко одружений. Виховав сина. Торік 21-річний Павло Томенко збив автомобілем "субару" молодого чоловіка. Той трохи забився.

— Сусіди та друзі того хлопця допомогли моїм політичним опонентам розкрутити цю історію. У суді визнали, мій син був не винен. Він викликав "швидку", дочекався міліції.

Придумав гасло "Міліція з народом!"

Строкову службу Томенко проходив в Афганістані. Розповідає, щоб дістати грошей на їжу, продавав місцевим солярку. Після армії навчався на історичному факультеті Київського університету.

Під час помаранчевої революції був довіреною особою Віктора Ющенка. Його авторству приписують гасла "Схід і Захід — разом!", "Міліція з народом!", "Свободу не спинити!".

Позаторік як ведучий записав 12 телепрограм "Почни нове життя". Розповідав про спортивні ігри для любителів.

Зараз ви читаєте новину «"Ми в опозиції всерйоз і надовго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути