Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2010 19:19

"Скоро не буде грошей на бензин для "швидкої"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У Дрогобичі на Львівщині вулицями вештаються безпритульні пси. Грошей на їхню стерилізацію місто не має
У Дрогобичі на Львівщині вулицями вештаються безпритульні пси. Грошей на їхню стерилізацію місто не має

"Через три місяці не буде, чим платити зарплату вчителям, двірникам, медикам. Грошей, що виділяє держава, катастрофічно бракує", — каже 50-річний Микола Гук, міський голова райцентру Дрогобич на Львівщині.

Минулого тижня міста прийняли бюджети. Дрогобич має найменші доходи з усіх райцентрів області. Тут зупинені усі великі підприємства — автокрановий, долотний заводи, "Автонавантажувач". Позаторік бюджет розвитку міста був 40 млн, цього року — 6.

Дрогобич розташований за 80 км від обласного центру. За 15 км від нього — курортний Трускавець. Туристи їдуть туди міжнародною трасою, оминаючи Дрогобич.

— У Трускавець іде весь бізнес, там продається земля. А в нас остання ділянка була продана 2008-го, — продовжує Гук. — З чого маємо жити? Казна міста ж наповнюється на половину з податку з доходів фізичних осіб та плати за землю. На зарплати медпрацівникам, працівникам культури мала б давати держава. Та із 161 мільйона державних коштів 136 треба тільки на зарплату працівникам бюджетної сфери. На все решта мусимо з міської казни докладати. 6 мільйонів треба на медицину, 3 — на освіту, 7 — на культуру. Усього — 15 мільйонів. А звідки взяти? Забираємо з доріг, комунальної служби. Нам залишиться 7 мільйонів на комуналку, а треба 17. Скоро навіть не буде на бензин для "швидкої". Жодну яму не зможемо заасфальтувати. Польща подарувала нам магніто-ядерний резонатор для обстеження ціною 6 мільйонів гривень. А ми не маємо мільйона на його встановлення.

З автостанції до центру міста — 15 хв. пішки. Дороги, тротуари — розбиті, засмічені. Вулиці обставлені торговими лотками зі шкарпетками, дешевим посудом, білизною. Крамниць у місті мало.

У нас 50 бібліотек. Їх фонд можна перевести у школи

— Є супермаркети "Рукавичка", "Сільпо", "Фуршет", але ж відрахування вони платять по місцю реєстрації — Львову, Києву. Нам дають лише за оренду землі, — говорить мер. — Веду розмову з підприємцями, щоб самостійно клали тротуари біля своїх закладів. На озеленення міста запланували 200 тисяч гривень. На 60 тисяч посадили клумби біля пам"ятників у центрі. Ще 140 тисяч треба на догляд. Не знаю, чи знайдуться.

У Дрогобичі 15 років не можуть завершити школу N5, бракує 5 млн грн. Два роки реконструюють міський басейн — бракує 4 млн. У місті немає парку для відпочинку та атракціонів. Тут має бути розташована тренувальна база до Євро-2012, роботи не починалися — треба 7 млн.

Аби хоч якось поліпшити ситуацію, Микола Гук хоче скоротити штат міської ради, двірників, працівників культури. Усього 1500 осіб.

— У нас 50 бібліотек. Їх фонд можна перевести у школи, — каже. — Депутати мене не підтримують. Перед виборами хочуть подобатися людям. Не хочуть продати через аукціон готель "Тустань". А він лише забирає у нас гроші на обслуговування. Шкірдиспансер треба передати в обласне підпорядкування.

З ініціативи Миколи Гука голови міських рад Львівської області звернулися до президента та парламенту з проханням профінансувати медицину, освіту та культуру в повному обсязі. Більшу частину місцевих прибутків залишати місцевим органам влади, а не забирати в державну казну.

— Крім бюджетної, потрібна також адміністративна реформа, — говорить Мирослав Сеник, 53 роки, голова обласної ради. — Медицина і освіта забирають найбільше коштів, тому їх треба реформувати. На Львівщині, наприклад, є 50 шкіл, де навчається до 10 учнів. А вони потребують фінансування. Села треба об"єднувати.

Зараз ви читаєте новину «"Скоро не буде грошей на бензин для "швидкої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути