Ексклюзиви
середа, 19 травня 2010 10:04

"Російська розвідка надавала таємну підтримку сепаратистам у Криму та Одесі" - Тарас Кузьо

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Після обрання Віктора Януковича президентом Росія почала вимагати від нього знову допустити представників Федеральної служби безпеки на територію розміщення Чорноморського флоту в Криму. Команда Януковича погоджується на більшість із цих вимог. Навіть попри те, що вони вигідні російській, а не українській національній безпеці.

19–20 травня в Одесі голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський та голова ФСБ Олександр Бортніков підпишуть документи, що дозволять повернення офіцерів ФСБ. Згідно з попередніми даними, відновлять той самий рівень співробітництва між СБУ та ФСБ, що існував від 2000 року, коли Володимир Путін став президентом Росії, до 2009-го. Єдина можлива відмінність — прізвища офіцерів мають бути узгоджені з українською стороною, що стане простою формальністю.

Кількість офіцерів ФСБ буде пропорційною до кількості особового складу Чорноморського флоту. Це може викликати певні проблеми, оскільки Росія завжди надавала суперечливі дані щодо кількості своїх військ в Україні.

Більш суперечливе питання полягає в тому, чи офіцери ФСБ, які належать до служби контррозвідки, отримають право проводити оперативно-пошукову роботу в Україні. Російське законодавство дозволяє таку діяльність у будь-якій точці світу, де розташована ФСБ. Проте українське законодавство надає право діяти на рідній території лише українським силовикам.

Колишній голова СБУ Валентин Наливайченко зазначав, що перебування офіцерів ФСБ у Севастополі з 2000-го було незаконним. Цю угоду він анулював 2009 року. Офіцери ФСБ передислокувалися з України до Новоросійська.


Перша група офіцерів ФСБ прибула до України до підписання відповідних документів в Одесі. Вони готуються до здійснення спільних антитерористичних маневрів разом із СБУ.

Водночас Валентин Наливайченко вважає, що в СБУ є достатньо ресурсів упоратися з будь-якою загрозою Чорноморському флоту. Українська спецслужба має новий потужний контррозвідувальний підрозділ, який працює в Сімферополі, Севастополі та інших містах Криму. Цей підрозділ, додав він, ідеально годиться для захисту Чорноморського флоту.

— Нам не потрібна допомога чи фізична присутність іноземних спецслужб, — сказав екс-керівник СБУ.

Критики довгострокового перебування на території України ФСБ та Чорноморського флоту наголошують, що вони навпаки притягуватимуть тероризм і, відповідно, загрозу безпеці України.

Партія регіонів щиросердно підтримала вторгнення російських військ до Грузії

— І найбільш важливим є те, що російська контррозвідка на нашій території здійснювала недружні акти, — відверто додав Наливайченко. — В тому числі вербувальні підходи та підходи до секретоносіїв, порушуючи Кримінальний кодекс України.

2009 року росіянам закидали відверте шпигунство в Україні. Після одного з доведених випадків групу російських офіцерів депортували.

Російська розвідка також надавала таємну підтримку сепаратистам, антинатівським та антиамериканським групам у Криму та Одесі. Починаючи з 2005-го, ці протестуючі на півострові почали заважати проведенню спільних військових навчань України та НАТО. ФСБ таємно підтримувала моряків Чорноморського флоту, які вдягали цивільний одяг та маскувалися під місцевих під час протестів.


Повернення офіцерів ФСБ до Криму матиме три наслідки.

Перший. Багатьох цікавить те, чому президент Віктор Ющенко згаяв стільки часу перед тим, як звернутися до проблеми національної безпеки України в Криму. Угоду про перебування ФСБ на українській території не скасовували аж до четвертого року його перебування при владі.

Питання національної безпеки президент Ющенко підняв лише в останній місяць свого терміну, коли відправив запит до Конституційного суду щодо конституційності перебування іноземних військових баз на території України. Суд відмовився розглядати цей запит, посилаючись на його неналежну юридичну підготовку. А 27 квітня цього року український парламент проголосував за подовження терміну перебування Чорноморського флоту на території України на 25–30 років.

Другий. Повернення ФСБ не матиме нічого спільного з протидією тероризму. Проте тісніше переплівши українську та російську політики безпеки, призведе до триступеневих наслідків:

— знизить рівень співпраці України з НАТО в межах програми "Партнерство заради миру" та сприятиме активізації спільних українсько-російських військових програм;

— сусідні країни стануть свідками того, як Україна заохочуватиме шпигунство Росії із власної території;

— поставить крапку у тісних відносинах України та Грузії, що тривали два десятиліття.

Нагадаю, 2008 року Партія регіонів Віктора Януковича стала єдиною політичною силою на теренах СНД, яка щиросердно підтримала вторгнення російських військ до Грузії, проігнорувала факт використання кораблів Чорноморського флоту у військових операціях та прихильно поставилася до розчленування Грузії.

Третій. Ключовим завданням Росії на наступні чотири декади є встановлення спільної власності (кондомініум) над Севастополем та Кримом. Такий крок назавжди обмежить суверенітет України та її здатність проводити самостійну зовнішню політику.

Зараз ви читаєте новину «"Російська розвідка надавала таємну підтримку сепаратистам у Криму та Одесі" - Тарас Кузьо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути