Ексклюзиви
неділя, 25 квітня 2010 17:56

Інтелігенція закликає врятувати Україну від Януковича

Інтелігенція закликає врятувати Україну від Януковича

Українська інтелігенція закликає не допустити ратифікації угоди про продовження терміну перебування російського флоту в Україні.

"Минуло всього 50 днів, відколи новообраний президент Віктор Янукович, вступаючи на посаду, поклав і свою руку на Пересопницьке Євангеліє та присягнув...боронити суверенітет і незалежність України, додержуватися Конституції, підносити авторитет України в світі", - зазначається у зверненні української інтелігенції.

Політика держави в цілому і президента зокрема мусить бути спрямована на дотримання у тому числі статті 17 Конституції, яка встановлює, що "на території України не допускається розташування іноземних військових баз", зазначають автори звернення.

Натомість президент "з власної ініціативи підписує угоду про продовження перебування на території нашої країни іноземних військ на фантастичний для сучасної цивілізації термін - 25 років".

Автори зазначають, що "покоління тих, кому за 40, може вже ніколи не побачити дійсно вільної, суверенної європейської України" Українська інтелігенція переконана: "Підпис, поставлений під антинаціональною угодою, яскраво демонструє номенклатурно-феодальний стиль мислення правлячої команди...Подібна "стратегія" управління державою власне називається просто - узурпацією влади".

Як зауважують автори звернення, перспектива угоди цілком недвозначна: "Це - посилення політичного та ідеологічного впливу російського типу державності в усіх сферах українського життя. Європейський вибір перетворюється на євразійський".

"Якщо сьогоднішня влада не схаменеться, Україну може очікувати доля, подібна до розділених Молдови та Грузії", - наголосила українська інтелігенція.

Автори звернення закликають громадськість "згуртуватися на засадах національної солідарності проти спроби відібрати в нас наше майбутнє".

Також автори листа звертаються до політиків, які опинилися в опозиції: "Саме ваша бездіяльність і політична короткозорість, ваша підміна державної політики особистими амбіціями, ваші важкі помилки відкрили шлях цій зраді національних інтересів вашими наступниками".

"Не давайте спекулювати вашими невдачами. Вживіть усіх доступних вам засобів парламентської боротьби, аби не дати здійснитися цій ганебній угоді. Вона не повинна бути ратифікована Верховною Радою", - йдеться у документі.

Звернення підписали, зокрема, Оксана Забужко, Тарас Возняк, Євген Бистрицький, Ігор Коліушко, Борис Гудзяк, Роман Шиян, Михайло Комарницький та інші, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Інтелігенція закликає врятувати Україну від Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути