Ексклюзиви
неділя, 25 квітня 2010 12:22

Військовий експерт: "Довести незаконність угоди по ЧФ дуже просто"

Військовий експерт: "Довести незаконність угоди по ЧФ дуже просто"

Угода Януковича-Медведєва про перебування Чорноморського флоту в Криму до 2042 року незаконна, вважає редактор проекту ФЛОТ 2017, керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук:

"Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко після зустрічі президентів України та Росії у Харкові почав говорити, що Конституційний суд нібито підтвердив законність перебування Чорноморського флоту Росії на території України. І відповідно угода Януковича-Медвєдєва теж законна. Грищенко далеко не дурень. Тому можу припустити, що на нього натиснули.

Бо Конституційний суд не розглядав цього питання зараз. А раніше підтвердив, що Чорноморський флот РФ базується в Україні законно на підставі угоди від 1997 року. Вона передбачає, що ця структура перебуватиме у Криму до 2017 року. А за рік до цього - 2016-го - сторони мають вирішити: продовжувати договір чи прибирати флот з України.

Ця угода є в Перехідних положеннях Конституції України. Документ по флоту був підписаний у травні 1997-го. Оскільки Основний закон забороняє перебування іноземних військових баз на території України, то були створені Перехідні положення. Коли спливе термін дії угоди – вони втратять силу. Всі інші угоди, як і нинішня Януковича-Медведєва, - неконституційні. І якщо 2015-го до влади в Україні прийде президент, який хоч на секунду поважає національні інтереси, довести незаконність харківських домовленостей простіше простого. І анулювати їх.

Віктор Янукович зустрівся з Бараком Обамою і здав український високозбагачений уран. Цього Вашингтон протягом багатьох років не міг видавити ні з Кучми, ні потім - з "проамериканського" Ющенка. Тепер зустрівся з Медвєдєвим – угода про продовження базування в Україні російського флоту до 2042 року. Захотілося попросити українського президента більше нікуди не їздити. Бо якщо національні інтереси нинішня влада здаватиме такими темпами, то до кінця цього року Україну можна буде стирати з карти світу. Чим Віктор Федорович тоді збирається керувати до кінця свого правління в 2015-му? Янукович, мабуть, володіє дивовижним почуттям гумору, якщо назвав 2010-й "роком стабілізації в Україні".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт: "Довести незаконність угоди по ЧФ дуже просто"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути