Ексклюзиви
четвер, 25 березня 2010 20:26

11 порад київського бездомного, як вижити на вулиці

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Валерій, 54 роки. Народився і виріс на Подолі в Києві. За "крадіжку в особливо великих розмірах" відсидів 30 років. Квартиру конфіскували. Другий рік живе на вулиці. Заробляє оздобленням іконостасів у церквах і монастирях. Ночує у соціальному центрі, харч
Валерій, 54 роки. Народився і виріс на Подолі в Києві. За "крадіжку в особливо великих розмірах" відсидів 30 років. Квартиру конфіскували. Другий рік живе на вулиці. Заробляє оздобленням іконостасів у церквах і монастирях. Ночує у соціальному центрі, харч

Не бухати. Це правило номер один. Якщо питимеш, на вулиці протягнеш максимум роки три - організм одразу здає. Он Сашка, інвалід, 20 гривень йому сьогодні дали, вже пішов пропивати. Недовго йому лишилося. Толян теж зараз у генделику сидить. Хороший хлопець, йому тільки 35, але п'є. Бере в аптеці настойку календули, бо дешевша: 100 грам горілки - 8 гривень, а настойка - 4.


Їсти м'ясне, щоб сили були. Шматок сала можна на Житньому ринку взяти. У продавців обрізки залишаються, за пару рублів віддадуть. Ще на Куренівці ринок дешевий. А на Деміївському і "за так" щось дати можуть. На обід виходить сальце, півбатона, кефір або 50 грам. По п'ятницях наші на Либідську їздять. Там одна жінка з другої до третьої години обіди всім роздає. Її називають Мать Тереза. У Фролівському монастирі по вівторках суп і бутерброди дають.


Прибитися до церкви й милостиню попросити. На Подолі їх багато - Іллінська, Покрова, Різдва Христового. У будні дають мало, інколи й на проїзд до нічліжки не вистачає. Інша справа на свята. Під Лаврою найприбутковіше місце - на Великдень по 500-600 гривень заробити виходить. Правда, і за місце платити треба вишибалам. Вимагають, щоб усі жебраки з компанії скинулися по 100 гривень. Не заплатиш - виженуть.


Знайти нічліжку. Спершу слід піти у соціальний центр на Суздальській, 4/6. Там ночівля 4 гривні коштує. Правда, на ранок усіх виганяють. Якщо без грошей прийдеш, обов'язково скинуться. Хоч по 10 копійок із людини, але назбирають - у нас солідарність велика. Можна пошукати порожній будинок. Але щоб із дахом. У таких іще залишилися теплотраси, тому ночувати треба поближче до труб. Іноді вони на горищі проходять. Часто там і вода гаряча є.

Літом простіше. Можна на Володимирській гірці в ліску поставити курінь. Поруч Дніпро - і покупаться, і рибу зловити на вечерю.


Дістати одяг. Речі шукаємо на смітниках. "Найжирніші" райони - Печерськ і Поділ. Місцеві багачі майже нове викидають: куртки шкіряні, пальта, пуховики. Якось знайомий знайшов у викинутій куртці 500 доларів. Пропив. Взуття бажано дві пари мати. Одну на трубах сушиш, у другій ходиш, доки ноги не промокли.


Не попадатися міліції. На Володимирський узвіз краще не ходити - там постійно патрулі пристають. На Хрещатику одразу забирають, із вулиці Сагайдачного ганяють - там багаті магазини, бомжів не люблять. Зате на Фрунзе менти ніколи не заїжджають. Часто біля пунктів прийому склотари чергують. Так що коли йдеш пляшки здавати, треба бути обережним.

Наших мужиків, буває, по чотири-п'ять раз на день забирають у відділок. Рапорт пишуть і відпускають. Але якщо захочуть, повісять на тебе крадіжку, щоби план виконати. Суки. До мене на днях прямо на зупинці двоє пристали. Запхали у "бобік", весь день у РОВД просидів.


Триматися своєї території. Це - кілька кварталів на компанію з трьох-чотирьох. Мужики, які на Межигірській живуть, місце жирне знайшли - від кінотеатру "Жовтень" до ринку. Там молодь пиво п'є, пляшки залишає. На чужу територію заходити не прийнято. Якщо залізеш, матимеш скандал. Бити не стануть, зате крику буде!


Шукати підробіток. Роботи куча. Їдеш на вокзал - обов'язково щось запропонують. А першим ділом у церквах і монастирях шукати раджу. В одному іконостас відремонтувати треба, в іншому - на хазяйстві помогти. Якщо маєш робітничу професію, ціни тобі нема! Правда, на бабки кидають. Толік на Спаській церкві своїми руками купола зробив. Дали 50 гривень і сказали: "Пішов на х...".

Багато на виборах заробляли. І за Юлю, і за Януковича стояли. Платили 30, 40, 100 гривень.


Збирати макулатуру, пляшки, металобрухт. Паперу найбільше з банківських офісів викидають. Толіка вже в деяких знають, спеціально для нього складають. Макулатуру зараз по 50 копійок приймають. Здаєш більш як 100 кілограмів, і вже 50-60 гривень маєш.

Якщо загноїлася рана, береш перекис, розводиш у воді з цукром один до десяти і колеш у рану п'ять "кубиків", щоби процес зупинити

Пляшки приймають усі. Горілчані - 5 копійок, винні - 18-20. Найбільше дають за темні пивні - 30 копійок.

На металі 30-40 рублів на день підняти можна. Вітя сьогодні на десятку здав. Переважно чормет знаходить - арматуру, всяке таке.


Дотримуватися гігієни. Пару раз на тиждень треба помитися, щоб зараза не заводилася. Душ прийняти дають у нічліжці на Суздальській. На Петрівці баня є, за 8 гривень миєшся. Нігті треба стригти. Коли ти чистий, то і відношення до тебе інше - за людину вважають.


Не хворіти. У лікарню брати не захочуть. Тільки відчуваєш, що застудився, натираєш перекисом водню щитовидку - і як рукою знімає. Такого в жодному медучилищі не вчать, а в нас кожен знає. Якщо загноїлася рана, береш перекис, розводиш у воді з цукром один до десяти і колеш у рану п'ять "кубиків", щоби процес зупинити.


Не красти. Попадешся - одразу в КПЗ доставляють. Можуть і посадити. Дехто виносить із супермаркетів - сир, хліб, ковбасу, горілку. Часто таке сходить з рук, але робити цього не можна. Без документів ти безправний: якщо зловлять - зроблять що захочуть.


Не падати духом. Я вірю, що знайду роботу, куплю квартиру. Може, й за кордон поїду. Тільки треба, щоб документи поновили.





Де можна в Києві:


Поїсти - ринки: Житній, Лук'янівський, Деміївський; Фролівський монастир

Отримати роботу - Фролівський монастир, залізничний вокзал, церкви Спаська та Кирилівська

Збирати пляшки - станції метро в центрі міста, Пейзажна алея, парки Шевченка й Чкалова, Львівська площа

Здати вторинну сировину: Львівська площа, вулиці Волоська, Жилянська, Саксаганського, Боженка, Волгоградська, Червоноармійська, станції метро "Кловська", "Лук'янівська", "Театральна"

Здати техніку: біля Будинку профспілок на майдані Незалежності

Помитися - баня біля метро "Петрівка", "Гідропарк", соціальний центр на вул. Суздальській

Попастися міліції - вулиці Хрещатик, Сагайдачного, майдан Незалежності, Залізничний вокзал, Володимирська гірка

Отримати милостиню - Володимирський собор, Києво-Печерська лавра, церкви Кирилівська та Іллінська, монастирі Покровський і Свято-Введенський

Переночувати - соціальний центр на вул. Суздальській, порожні будинки на вулицях Боричів тік, Тургенівська, Межигірська, Артема, Ярославів Вал, Гончара, Володимирська гірка

Знайти одяг - смітники на вулицях Липській, Шовковичній, Воздвиженській, Московській, Володимирській, Паньківській, Кропивницького, Павлівській, Лесі Українки, Пимоненка

Зараз ви читаєте новину «11 порад київського бездомного, як вижити на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути