пʼятниця, 12 березня 2010 07:12

"На початку червня можуть відбутися дострокові парламентські вибори"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Колишній нардеп Віктор Мусіяка каже, що Віктор Янукович порушив Конституцію, підписавши проект змін до закону про регламент
Колишній нардеп Віктор Мусіяка каже, що Віктор Янукович порушив Конституцію, підписавши проект змін до закону про регламент

"Янукович мав порушити Конституцію — іншого виходу в нього не було, — каже Віктор Мусіяка, 63 роки, один із авторів Основного закону, екс-нардеп. — Він повинен був підписати проект змін до регламенту, аби у Верховній Раді створили коаліцію з окремих фракцій і депутатів. Хоча в Конституції прописано, що коаліцію можуть створювати лише фракції. Очевидно, що проект змін до регламенту має дефекти конституційної легітимності. Хоча тепер Янукович має сказати: тут є порушення, але ми повинні врятувати державу. Бо уряду немає, антикризової програми теж. А Кабмін може сформувати лише коаліція".

Мусіяка розмірковує про проголосований депутатами у вівторок регламент. У столичній кав"ярні "Золотий дукат" навпроти Нацбанку замовляє гарячий шоколад у скляній піалці за 15 грн. Говорить, часто зустрічається тут із друзями та народними депутатами. В іншому кутку зали за окремими столиками п"ють каву нардепи-"нунсівці" Руслан Князевич та Владислав Каськів.

— Тимошенко відправили у відставку, щоб вона продовжувала виконувати обов"язки. А у нас Кабмін залишився обезглавлений. Невже в Україні з економікою так усе гаразд, що прем"єр може собі дозволити розвернутися й піти? По-людськи її можна зрозуміти, бо була величезна напруга і їй треба відпочити. Але як вчинок політика — ні. Президент повинен був підписати регламент. І саме Юлія Володимирівна схилила мене до цієї думки. Вона фактично пішла з уряду і відреагувала на результати виборів так: вона — це Україна, і якщо не вона стала президентом, то немає й України. А як уряд в неї працював? Фактично низки міністрів не було, зокрема півтора року не було міністра фінансів. Зараз криза і не можна втрачати й дня, а треба приймати рішення. Я б на місці Януковича вийшов до народу, виклав усі ці обставини і закликав створити коаліцію з блоком "Наша Україна — Народна самооборона". Доля держави вимагає забезпечення створення механізму, який дозволить сформувати по суті "Уряд національного порятунку".

Але ж вони не можуть поділити посади в майбутньому Кабміні.

— Чому "нунсівці" вчепилися в посаду прем"єра для Яценюка? Ну візьміть посаду першого віце-прем"єра чи міністрів. Але ж попрацюйте для держави! У кризу можна робити масу речей, які дадуть у майбутньому гарний результат. Тому після формування нового уряду першочерговим треба поставити вироблення антикризової програми. Найдовше — за місяць.

Тобто, ви радите президенту порушити Конституцію?

— Раджу виконати свої конституційні повноваження. Він має звернутися до народу і пояснити, що нова коаліція й уряд створюються для порятунку загальносуспільних благ і створюють умови для вирішення проблем, створених безвідповідальною діяльністю влади. А другий крок — дострокові вибори. От уявіть — 30 днів без уряду і 60 днів під час виборів. Уявляєте, 90 днів без уряду в умовах економічної кризи? Треба ж виплачувати зарплату, пенсії, а казна пуста. Бо за кілька місяців наперед Юлія Володимирівна все вибрала. Тому 30 днів Янукович має почекати, а потім оголосити дострокові парламентські вибори.

Коли вони можуть відбутися?

— На початку червня. Але за яким законом мають відбуватися вибори? По закритих списках? Тоді знову прийде та сама кагала і лідери знову збиратимуть кошти за включення у списки. А що робити з місцевими радами? Невже й далі набиватимемо їх людьми, які займаються дерибаном? Ясно, що треба переходити на мажоритарку і щоб депутатів обирали люди, яких вони знають. А на парламентських виборах зробити відкриті списки. Тому треба негайно вирішити ці питання.

Янукович більш прогнозований і відомі групи впливу на нього

Наскільки швидко можна це зробити?

— До квітня можна прийняти зміни до всіх виборчих законів. І відразу ж президент має створити орган, який би продумав, як завершити конституційну реформу. От візьмемо місцеве самоврядування: голови обираються на чотири роки, а ради — на п"ять. Треба виписати, що вибори до всіх рад мають відбуватися одночасно. А ті, які достроково — тільки до того строку, який залишився. Особливо важливо, щоб президент, серед іншого, реально боровся з корупцією.

Міліціонер, наприклад, бере на дорозі хабар і передає частину керівництву. Як це викорінити?

— Маємо запозичити досвід там, де працює система покарання за таке. Надзвичайно важливо, щоб відповідали всі порушники. Тому треба створити орган, який би займався розслідуванням усіх фактів корупції, включно з порушенням Конституції суб"єктами влади.

Янукович піде на таке?

— Йому треба продемонструвати, що він хоче навести порядок у державі. Вирішити це питання в законодавчому порядку можна до кінця року. А налагоджена система могла б запрацювати з 2011-го.

Позаторік Конституційний суд визнав, що в коаліцію мають право входити лише фракції. Зараз може прийняти протилежне рішення?

— Ні. Вони зішлються на попередній вердикт, що входження до коаліції може бути лише фракціями. За цей час створять новий уряд. А потім, коли визнають регламент неконституційним, пройде 30 днів і будуть оголошені дострокові парламентські вибори.

Але "Регіони" припускаються однієї помилки — намагаються довести, що тут немає порушення і можна по-різному трактувати Конституцію. А необхідно чесно визнати, що такий спосіб формування коаліції має серйозні дефекти легітимності. Сьогодні я в душевному розкраї. Для мене немає сумніву, що це неконституційно. Але я бачу, що ми взагалі можемо загубити державу. І нехай колись виникне питання порушення Конституції, але наслідки такого кроку будуть помітні. Бо сьогодні найважливіше — заткнути дірку в уряді. Криза, а у нас навіть бюджету немає. Бо вигідно щодня розписувати те, що поступило. Але це що, приватна лавочка?

Януковичу як президентові вигідні дострокові парламентські вибори?

— Головні претенденти на президентство поведуть за собою колони своїх прибічників. Хоча не впевнений, що політичні сили Тігіпка і Яценюка, які посіли третє і четверте місця на президентських перегонах, візьмуть стільки ж. Не треба забувати, хто формує виборчі комісії — це парламентські фракції і партії, які представлені у блоках. А хто представлений у Яценюка і Тігіпка? Ніхто. Представлені політичні сили будуть між собою домовлятися і рахувати так, як їм вигідно. Тому треба змінити виборчий закон. Цей конституційний процес я завершив би через скликання Конституційної асамблеї, щоб вона розробила остаточні зміни до Основного закону. Але її учасники мають взяти на себе зобов"язання не йти у владу на найближчі п"ять років, щоб не писали Конституцію під себе.

Кілька разів телефонує донька. Віктор Лаврентійович просить зачекати його ще півгодини. Куштує шоколад.

Вас кличуть у законодавчу чи виконавчу владу?

— Поки що в моїх послугах потреб немає. За великим рахунком всі партії і їх лідери однакові. Хоча в Партії регіонів рівень порядності більший. Я міг опинитися в різних фракціях, якби мандат був для мене самоціллю. Але в мене є принципи, через які я не можу переступити.

Наприкінці розмови говорить:

— Те, що президентом став Янукович, на краще. Він більш прогнозований і відомі групи впливу на нього. А від Тимошенко можна було чекати лише диктатури. Вона б ні перед чим не зупинилася.

Міг стати міністром юстиції

1. Віктор Мусіяка одружився у 33 роки з концертмейстером Галиною Сергіївною. Подружжя виховує доньок Марію та Анастасію.

2. За період депутатства з 2002-го по 2006-й побував у шести фракціях. Найменше — 15 днів — у фракції блоку "Наша Україна", з якою потрапив до парламенту.

3. 2007 року відмовився балотуватися до Верховної Ради за списками блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

4. Торік мав шанси стати міністром юстиції. Однак Юлія Тимошенко після переговорів з Мусіякою відкинула його кандидатуру.

5. Останні 11 років читає цивільне право в Києво-Могилянській академії. Викладацькою діяльністю почав займатися 1978-го у Харківському юридичному інституті. Написав та був співавтором чотирьох правничих книжок.

Зараз ви читаєте новину «"На початку червня можуть відбутися дострокові парламентські вибори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути