Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 17:43

"Я не знаю жодного випадку, коли донецькі забрали в когось бізнес" - Видрін

  Дмитро ВИДРІН, 60 років, заступник секретаря РНБО, політолог, кандидат філософських наук. Народився в Чечні. 1972-го закінчив філософський факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Перші гроші заробляв, підпільно викладаючи карате
Дмитро ВИДРІН, 60 років, заступник секретаря РНБО, політолог, кандидат філософських наук. Народився в Чечні. 1972-го закінчив філософський факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Перші гроші заробляв, підпільно викладаючи карате

Які справи Віктора Ющенка продовжуватиме Віктор Янукович?

- У "регіоналів" бізнес і матеріальні інтереси поки що є головними. Може, згодом вони навчаться бути політиками. Тому перше, що вони зроблять - "монетаризують" державну свідомість. Насичуватимуть її термінологією, інтересами, схемами бізнесу.

Коли господар приймає комору в іншого, то в першу чергу дивиться на полиці: що протухлого, цінного, що можна продати чи обміняти. Тому перші кроки Януковича - це спроба амортизації всього. Починаючи із Секретаріату президента й закінчуючи країною. Адже Тимошенко вже рік, як засекретила статистику.

Янукович відзначатиме роковини Голодомору?

- Думаю, він і не підтримуватиме, і не скасовуватиме цього. Один із принципів монетаризації свідомості - економія. Не робити рухів, які не приносять тобі безпосереднього прибутку, а лише зайві турботи й розмови. Скоріше за все, вони вдаватимуть, що зроблене Ющенком їм не особливо цікаве. Зосередяться на принципово нових проблемах. Вони не витрачатимуть енергію на денонсацію якихось указів, втягнення в складні ідеологічні суперечки. Тому прихильники Ющенка можуть бути спокійні: їхні цінності ніхто не чіпатиме, хоча й не стане їх підтримувати й розвивати. Ніхто не руйнуватиме музей Голодомору, але й виділяти гроші на його добудову теж не буде.

Як би ви охарактеризували Януковича?

- Якщо Тимошенко є типовим посередником у всьому - бізнесі, політиці, думаю, навіть в особистих стосунках, - то Янукович страшенно любить отримувати ренту, витрачаючи мінімум зусиль. По духу він - рантьє.

В Іспанії в XVI столітті Ющенко став би Дон Кіхотом, Тимошенко - вітряком, а Янукович був би латифундистом, на полях якого Ющенко боровся б із вітряком-Тимошенко. Та ще й намагався б отримувати зиск за те, що ці бої відбуваються на його землях.

Його принцип - не заважати тому, що працює, але отримувати з цього прибуток. Тобто, якщо воно стоїть під моїм дахом, то за це треба платити. Тому він не руйнуватиме нічого, але стежитиме, щоб усе це приносило йому дохід.

З іншого боку, Янукович - сибарит. Дуже любить красиве життя. Мені подобається така думка: людина в дитинстві не мала велосипеда, а дорослою купила собі Bentley, однак відчуття того, що у дитинстві велосипеда не було, залишається. У мене - сто ножів у колекції. А коли був маленьким, не мав жодного. І от я їх збираю і сподіваюся, що, може, 101-й екземпляр  поверне мені дитинство. Але воно не повертається, адже тоді я все одно не мав ножика. Янукович іще не зрозумів цієї простої істини.

Прихильники Ющенка можуть бути спокійні: їхні цінності ніхто не чіпатиме, хоча й не буде їх підтримувати й розвивати

За дитячих літ у нього не було басейнів, гольфових полів, мисливських угідь і велосипеда. Він думає, що коли матиме багато землі та палаців, то дитинство якось зміниться. Така ілюзія, що можна змінити минуле, створюючи комфорт у теперішньому. Тому він оточує себе надмірною розкішшю, надзвичайно дорогими речами. Це, з одного боку, погано, бо справжній політик повинен трохи бути аскетом. Але це й добре, бо не дасть Януковичу можливості встановити диктатуру, якщо випаде нагода. Сибарити на таке не здатні, це роблять аскети. Останні - і хороші політики, і хороші диктатори.

Мене запитали якось: "Чи закручуватиме Янукович гайки?" Навряд чи. Бо якщо йому дати гайкового ключа та ключку для гольфа, він вибере ключку.

У часи помаранчевої революції бізнесмени розповідали про те, як донецькі під час першого прем"єрства Януковича забирали підприємства. Чи може таке повторитися?

- Я сам бізнесмен. Бізнесмен-політолог. Мене ще називають барин-політолог. Я то відкриваю якесь приватне підприємство, то закриваю. Так от, коли приходять донецькі, я розпочинаю діяльність, а коли приходить Юлія Володимирівна - я її зупиняю.

Не знаю жодного випадку, коли донецькі забрали в когось бізнес. Усі про це говорять, а я питаю: "У вас забрали?" Відповідають: "Ні, але сусід казав". Кажу: "Приведіть сусіда, щоб я міг до суду подати - маю серед знайомих хороших юристів. Іще заробимо на цьому, відсудивши в донецьких те, що вони присвоїли". Але ще жодного разу не привели до мене людину, яка сказала б: "У мене забирають бізнес, допоможіть, і ми з вами потім поділимо прибуток". Це один із міфів, який суперечить характеру донецьких.

Янукович - великий рантьє, а вони всі - маленькі. Вони хочуть мати частку в якійсь уже прибутковій справі. Але вони знають, що не можна забирати бізнес, якого ти не розумієш. Інакше за два місяці збанкрутуєш.

А загалом в економіці команда донецьких має намір щось реформувати чи просто розставлятиме своїх людей на фінансові потоки?

- Вони постараються все оптимізувати, але не модернізувати. Донецькі за натурою - консерватори, а не реформатори. Вони не люблять занадто великих ризиків.

Я знаю всіх донецьких, так само як і львівських. Маю друзів у зовсім різних таборах. Один із них - винахідник із 30-річним стажем. Він розробив таку штуку, яка дозволяє підвищити на 30 відсотків ефективність металургійних заводів. Я домовився з одним із лідерів "регіоналів", і він пустив цього чоловіка на заводи перевірити ККД винаходу. Він виявився низьким. Винахідник запропонував його підняти. Але власник відмовився. Бо треба зупиняти підприємство, модернізувати. Хоча за півроку завод даватиме вдвічі більше. Але в них така психологія: краще зараз малий прибуток, аніж за якийсь час - великий. Вони живуть на місяць-два вперед, але не на рік-два. Вони не хочуть зупиняти те, що й так працює. І змінити їх неможливо.

Як у міжнародній політиці діятиме Янукович?

- Намагатиметься вставити свої п"ять копійок у всі міжнародні проекти, які приносять зиск. Його дратує проект, із якого йому не капають гроші. Скажімо, чому він заговорив про "Північний потік"? Це ж чужий план - російсько-німецький. Бо гроші не течуть! І от Янукович пропонує: "Ми будемо вам труби постачати". А вони одразу зачесали ріпу, адже контракти вже підписано.

А як із Чорноморським флотом?

- Зробить такий самий хитрий хід. Запропонує росіянам: "Зробімо на вашій основі міжнародну базу. Братимемо гроші з румунів, болгар, допоможемо Молдові стати великою морською державою". І всі учасники платитимуть більше.

Янукович зможе стати президентом всієї України?

- Кожен президент хоче стати президентом усієї країни, а не окремого регіону. Усі так робили. Кравчук став президентом Східної України. А йшов із посади президентом Західної, програвши Кучмі, кандидату від Сходу. Кучма йшов на другий термін радше як президент Західної України, бо на Східній його ненавиділи більше.

Доки ви не увійдете в ауру Києва, у вас нема шансів стати президентом. Але й Тимошенко їх не має, бо вона не знає Києва. Вона живе у місті 10 років і жодного разу не гуляла ним

Янукович повторить шлях Кучми і Кравчука. Він уміє вчитися й на своїх помилках, і на чужих. Заграватиме із Західною Україною. Але це радше буде загравання економічного характеру, а не ідеологічного. Янукович може говорити про прибутки, рентабельність, фінансові потоки, соціальні витрати. Але він розуміє, що йому недоступна мова культури, ідеології. Тому спілкуватиметься як бізнесмен, а не політик.

Своїм виборцям він обіцяв розвивати відносини з Росією, російську мову зробити другою державною.

- У нього зараз досить хороші радники, які підказали йому інші моделі. Про мову він говоритиме цілком несподівані речі. Наприклад: " Хочу, щоб Україна вступила до Євросоюзу. Але нас туди не пускають через низку причин. У нас низькі стандарти, я їх підвищу. У нас утричі нижча продуктивність праці, я її збільшу. У нас не виконують пункти Хартії регіональних мов. За Копенгаґенською угодою ми не можемо увійти до ЄС, не втіливши її в життя. Тому я вас прошу - не заважайте мені вести Україну в Європу. А якщо реалізуємо Хартію, то всі питання відпадуть - кожен регіон зможе сам регулювати міру використання мов у документообігу, судах, освіті, побутовій сфері". Російську можна відстоювати через дружбу з Москвою, що не підтримує захід країни, а можна - через євроінтеграцію, проти чого там не заперечуватимуть.

Як діятимуть донецькі в гуманітарній сфері? Знову прийде команда на чолі з Дмитром Табачником?

- Табачник - ні. Виникло величезне напруження між ним і деякими корінними членами команди. Тому найімовірніше панівний вплив матиме Ганна Герман.

А з Києвом Янукович заграватиме?

- Коли він став перший раз прем"єром, ми не були знайомі. 31 грудня 2003-го Янукович подзвонив мені та запропонував відсвяткувати Новий рік. Сказав, що пришле по мене водія й начальника своєї охорони - полковника.

Дзвонить мені цей полковник і каже: "Де вас забрати?" Я кажу: "На вулиці Шота Руставелі". - "А де ця вулиця?" - "Біля Палацу спорту". - "А цей палац де?" - "Біля Бессарабки". - "А що таке Бессарабка?"

Після цього ми зустрілися, поговорили, і Янукович запитує: "Як ви гадаєте, я маю  шанс стати президентом?" Я кажу, що ні. Він: "Як, чому?" Відповідаю, що ви Києва не знаєте, про це можна судити по охороні. А він: "Так можна взяти карту Києва і вивчити". Я пояснив йому, що Київ - це культурна топографія: місця, де читав свої вірші Волошин, створював "Білу гвардію" Булгаков, Бердяєв писав свої головні філософські твори, де Столипіна вбили й поховали. От, кажу йому, поки ви не увійдете в ауру Києва, у вас нема шансів стати президентом. Але, до речі, і Тимошенко їх не має, бо вона не знає Києва. Вона живе в місті 10 років і жодного разу не гуляла ним. Бо вона або за кимось женеться в броньованому "мерседесі", або від когось у ньому втікає. Їй бракує часу пройтися вулицями Києва. Тож я й кажу: "Поки ви не почнете гуляти містом, навіть з охороною, у вас нічого не вийде".

Янукович послухався поради?

- Не знаю. Зараз він краще знає Київ. Але той, хто не гуляє столицею, ніколи не стане президентом. Наприклад, Кучма, коли був у опозиції, разом зі мною тікав від "наружки" дворами. Він жив біля кінотеатру "Україна", і ми із чорного ходу заходили до нього в квартиру. А потім у стоптаних капцях, бо дружина була сувора - змушувала перевзуватися, пили горілку. Так що Кучма навіть дворами по Києву бігав. Може, тому він і затримався на два строки, що знав не лише київські вулиці, але й двори.

Ющенко зробив ставку на відновлення національної пам"яті українців. Із чим Янукович захоче залишитися в історії?

- Йому подобається все гламурне й розкішне. У картах він "бубна" за характером. Головна розшифровка Януковича - багатство. Він хотів би залишити країну жирною, заможною. Тоді йому можна було б розслабитися на подушках із атласу у своїй шикарній резиденції і сказати: "Блін, а все-таки я цю країну з лайна витягнув!"

Журнал "Країна" N 6(9) від 26 лютого 2010 року

Зараз ви читаєте новину «"Я не знаю жодного випадку, коли донецькі забрали в когось бізнес" - Видрін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути