Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2010 07:51

"Тимошенко вийшла за межі пристойності"

Автор: фото: Ольга Камєнэва
  Нардеп-”регіонал” Борис Колесніков каже, що Партія регіонів готова поділитися посадами в уряді з представниками блоку НУ-НС, якщо ті увійдуть до нової коаліції
Нардеп-”регіонал” Борис Колесніков каже, що Партія регіонів готова поділитися посадами в уряді з представниками блоку НУ-НС, якщо ті увійдуть до нової коаліції

У приймальні одного з найвпливовіших нардепів Партії регіонів 47-річного Бориса Колеснікова пахне капучино та шоколадом. Полички у шафі заставлені коробками "Пташиного молока", "Есферо" кондитерської фірми "Конті", яку Колесніков створив у середині 1990-х. На стінах три великі фото: донецької футбольної команди "Шахтар", Віктора Януковича і дитини з шарфиком "Регіонів" біля синього намету.

Із кабінету Колесніков проводить "регіонала" Віталія Хомутинніка. Тримає покреслений графіками аркуш. Перепрошує за півгодинну затримку. Говорить російською. Фотографуватися не хоче. Просить узяти готові знімки у своєї колишньої прес-секретарки, а тепер народної депутатки Олени Бондаренко. Однак за кілька хвилин дозволяє зробити пару кадрів.

— Чтоб я вышел на фото красивым, ко мне надо было приходить 20 лет назад, — кокетує. — Так, галстук посредине?

Віктор Янукович став президентом, але всі економічні важелі залишаються в уряду Юлії Тимошенко. Як вирішуватимете цю проблему?

— Є два варіанти. Якщо не вдасться досягти компромісу і створити нову парламентську коаліцію, доведеться проводити нові вибори до Верховної Ради. А інший, найкомфортніший для українського народу варіант, — відкинути речі, які роз"єднують політичні сили в парламенті, і зайнятися виходом із кризи.

Прем"єр-міністр у відставку йти не планує й обіцяє зробити все, щоб Віктор Янукович не допрацював президентського терміну.

— У словах Юлії Володимирівни пряма загроза і непокора. Тимошенко вийшла за межі пристойності. Це ж каже не колишній кандидат у президенти, а діючий прем"єр. Увесь світ визнав результати виборів, лише вона не визнає. Тому такі дії поховають навіки БЮТ в очах Заходу й українців. Якщо Тимошенко не визнає Януковича президентом і не поділяє концепцію його реформ, чесніше було б піти у відставку. А вона вчепилася в крісло. То де ж тут демократія?

На які поступки готова піти Партія регіонів, аби створити нову коаліцію з блоком НУ-НС і відправити Тимошенко у відставку?

— Є проукраїнська програма, як вийти з кризи і вибудувати правильну систему реформ. Якщо "Наша Україна" поділяє її, я не бачу особливих перепон для створення коаліції.

Однією з поступок може бути відмова від російської як другої державної мови?

— Керуючись європейською Хартією про мови, ми підготували дуже гарний закон, і президент його подасть у найближчі 15–20 днів. Там виписані права, які ми передаємо обласним радам. Не хочуть у певних областях це приймати — і не треба.

Чи готові віддати "нунсівцям" гуманітарний блок уряду?

— Ми готові розділити відповідальність не тільки в гуманітарному, а й в економічному блоці. Якщо вийдемо з кризи, розділимо перемогу, як і поразку. Діалог навколо посад можливий. Треба сідати й говорити.

Віктор Федорович заявив, що активна фаза таких переговорів почалася ще в понеділок. Хто конкретно веде їх?

— Я участі не беру. Вже наперемовлявся за чотири роки, — всміхається і складає пальці рук у замок. — Набридло до печії. Ми створимо переговорну групу. Виборчу кампанію очолював Микола Янович Азаров, тому довіримо це йому.

Якщо він не домовиться про нову коаліцію, то чекати розпуску Ради?

— На жаль, так.

Але, кажуть, суспільство втомилося від виборів.

— А краще залишити при владі прем"єра-банкрута? Так і далі хтозна-що відбуватиметься. Уряд набрався найбільших боргів за всю історію України.

Як нова влада повертатимете борги, вчасно виплачуватимете пенсії?

— Потрібні глибокі економічні реформи. Найперше — детінізація бізнесу. Зробити все, аби підприємцям не було що ховати і водночас щоб держава отримувала повний податок на прибуток. Тоді буде економічний ріст, який дасть можливість людям мати гідну зарплату і все інше.

Уже зараз затримують пенсії. Як виправлятимете ситуацію?

— Такого не буде, щоб люди невчасно отримували пенсії. Для цього є достатньо ресурсів.

Як плануєте віддавати міжнародні позики держави?

— Щодо боргів треба дивитися, скільки Юлія Володимирівна позичила. За певних ринкових реформ ми можемо розраховувати на реструктуризацію боргів. Якщо Міжнародний валютний фонд справді побачить, що ми не витрачаємо грошей на проїдання, і якщо покажемо скорочення видатків, то можемо вести мову про плавне повернення боргів. Аби лиш це не відбилося на соціальному забезпеченні українців. Зазвичай Захід іде назустріч у таких випадках. Наприклад, Польщі. А не так, що вона пообіцяла й обдурила. Не бери грошей, якщо не можеш дотриматися обіцянок.

Нехай парламент вирішує, хто буде прем"єром. Але ми виступатимемо за Азарова

Коли можемо вийти з економічної кризи?

— Треба десь півтора року, щоб повернутися до рівня 2007-го.

Янукович озвучив три прізвища можливих прем"єрів — Тігіпко, Яценюк і Азаров. Кого підтримуєте ви?

— Нехай парламент вирішує, хто буде. Ми виступатимемо за нашого однопартійця — Азарова.

Колишній "регіонал" Тарас Чорновіл стверджує, що бізнес-крило Партії регіонів недолюблює Азарова. Не дасть йому стати на чолі уряду, бо той "подавить і ваш, і чужий бізнес".

— Не розумію, як про бізнес може говорити Чорновіл, який у своєму житті не посмажив і не продав навіть стакана насіння? Про що з ним говорити? Будь-який прем"єр, котрий руйнуватиме єдину конструктивну частину суспільства — бізнес, не пропрацює на посаді й 30 днів.

Навколо Азарова можуть об"єднатися депутати?

— На певний період — так. Далі все залежатиме від його дій. Є програма реформ, є програма президента "Україна для людей". А хто її виконуватиме, за великим рахунком, не має значення.

Вноситимете зміни до Конституції, щоби збільшити повноваження президента?

— Їх справді треба зробити досконалішими, але щоб не було перегину. Ми налаштовані на створення сучасної моделі влади. А українському народу необхідно знати, що ось такі повноваження у президента, ось такі — у глави уряду.

Дзвонить стаціонарний телефон. Колесніков відповідає в слухавку, що вже йде.

— Телефонував президент (так називає Віктора Януковича. — "ГПУ"). У мене є рівно одна хвилина.

Після другого туру Янукович практично ніде не з"являється. Чим він займається?

— Допомагає створенню нової коаліції.

Із БЮТ теж домовляється про неї?

— Із "бютівцями" таких переговорів не ведемо.

Дуже багато хто обурюється, що після другого туру виборів майже всі виступи Януковича були російською.

— Наші конкуренти хочуть налаштувати суспільство проти нового президента. А Янукович чітко сказав, що за нього Україна буде сильнішою, ніж була.

Ваш колишній соратник Василь Кисельов запевняє, що Янукович по Україні розставить "смотрящих".

— Нехай свій кримінальний сленг прибереже для своїх друзів, звідки він бере їх. Це казки.

Колесніков підводиться, у приймальні з вішалки знімає пальто і з помічником швидко йде зі штабу.

Починав із торгівлі фруктами

У політику донеччанин Борис Колесніков прийшов із бізнесу. Починав з оптової торгівлі фруктами:

— За часів Радянського Союзу в мене з друзями був досвід роботи з "Союзплодоімпортом", а після лібералізації зовнішньої торгівлі в 1990–1991 роках — напряму з найбільшими виробниками фруктів із Туреччини, Греції, Марокко, Єгипту.

У кондитерський бізнес іде 1992-го. Розповідав, що з партнерами отримав велику партію цукру і виміняв його на печиво. З цього все й почалося. Тоді йому було 29 років. Потім орендували приміщення, де виробляли солодощі. 1997-го купили фабрику, згодом побудували ще дві. Одну купили в Росії.

Торік журнал "Фокус" оцінив статки Колеснікова у $189,7 млн. Має квартиру площею 201 кв. м, будинок на 540 "квадратів", два "мерседеси". Дружина Світлана — домогосподарка. Виховують 5-річну доньку та 16-річного сина, який торік закінчив Московську економічну школу.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко вийшла за межі пристойності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути