понеділок, 22 лютого 2010 17:36

Дельфіни допоможуть побороти діабет

Дельфіни допоможуть побороти діабет

Вчені з Американської конференції з розвитку науки в Сан Дієго довели, що дельфіни можуть регулювати рівень цукру в крові. В них є спеціальний ген, який "вимикає" вироблення інсуліну в організмі тварини при голодуванні. Схожий механізм може бути і в людини.

"Дельфіни харчуються їжею з високим вмістом білку. Та вуглеводів там зовсім мало,- розповів нейробіолог з Італії Лорі Маріно. - Іноді рівень цукру в крові в них падає до небезпечного рівня. Тоді тварина вимикає вироблення інсуліну і не відчуває нестачу поживних речовин".

Вчені стверджують, що ці морські ссавці поступово навчилися регулювати рівень цукру в крові та створювати запаси вуглеводнів, аби забезпечувати свій великий мозок.

"За таких умов людина за кілька днів отримала б важку інсулінову залежність, чи зруйнувала б надниркові залози, - зазначив київський іхтіолог Вадим Кащенко. - Та дельфіни швидко адаптувалися до цього. Можливо їм допомогло захворювання гемохроматоз, що є спадковим в цих тварин. Вони давно виробили на нього імунітет і саме такі зміни в генах допомагають ним штучно регулювати рівень інсуліну".

Вчені вважають, що люди також можуть уникати діабету. Ця здібність могла виникнути в них одразу після Льодовикового періоду, коли змінився раціон первісних людей. Тоді ж таку здатність отримали дельфіни. Та цей ген в людей перебуває в неактивному стані і його треба виявити. Зробити це тепер можна за аналогією з геном дельфінів.

Зараз ви читаєте новину «Дельфіни допоможуть побороти діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути