Вчені з Американської конференції з розвитку науки в Сан Дієго довели, що дельфіни можуть регулювати рівень цукру в крові. В них є спеціальний ген, який "вимикає" вироблення інсуліну в організмі тварини при голодуванні. Схожий механізм може бути і в людини.
"Дельфіни харчуються їжею з високим вмістом білку. Та вуглеводів там зовсім мало,- розповів нейробіолог з Італії Лорі Маріно. - Іноді рівень цукру в крові в них падає до небезпечного рівня. Тоді тварина вимикає вироблення інсуліну і не відчуває нестачу поживних речовин".
Вчені стверджують, що ці морські ссавці поступово навчилися регулювати рівень цукру в крові та створювати запаси вуглеводнів, аби забезпечувати свій великий мозок.
"За таких умов людина за кілька днів отримала б важку інсулінову залежність, чи зруйнувала б надниркові залози, - зазначив київський іхтіолог Вадим Кащенко. - Та дельфіни швидко адаптувалися до цього. Можливо їм допомогло захворювання гемохроматоз, що є спадковим в цих тварин. Вони давно виробили на нього імунітет і саме такі зміни в генах допомагають ним штучно регулювати рівень інсуліну".
Вчені вважають, що люди також можуть уникати діабету. Ця здібність могла виникнути в них одразу після Льодовикового періоду, коли змінився раціон первісних людей. Тоді ж таку здатність отримали дельфіни. Та цей ген в людей перебуває в неактивному стані і його треба виявити. Зробити це тепер можна за аналогією з геном дельфінів.
Коментарі