Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2010 08:34

Перша леді займатиметься онуком і благодійництвом

За президентства Віктора Януковича його дружина з"являтиметься на публіці мало. У Донецьку вона й далі доглядатиме третього, найменшого онука. Про це лідер президентських перегонів заявив після першого туру виборів.

Згадок про офіційну роботу 60-річної Людмили Янукович немає. Кажуть, була домогосподаркою. Досі сама ходить у магазини закупати харчі. За часів роботи чоловіка губернатором і прем"єром сторонилася публічного життя.

— У нас у сім"ї, крім мене, молодшого сина і, може, ще онука, про політику ніхто не говорить, — каже Янукович.

Людмила Олександрівна стала широко знаною під час помаранчевої революції. Виступаючи на площі в Донецьку повідомила, що на столичному Майдані роздають наколоті апельсини й американські валянки. Була вбрана в каракулеву шубу і берет — подібний до тих, що носили в 1980-х.

— Я їй казав: "Навіщо ти полізла на ту трибуну?", — згадує Віктор Янукович.

Перша леді любить співати і слухати хіти 1980-х . Регулярно відвідує Донецький муздрамтеатр.

— Вона гарна, приємна і цікава у спілкуванні людина. Нарешті, як мені здалося, гарна мати і хороша дружина. Що б не казали про неї, — говорить колишній "регіонал" 45-річний Тарас Чорновіл, який гостював у Януковичів.


Дружині президента не обов"язково бути публічною та часто відвідувати масові зібрання. За етикетом вона має бути з чоловіком, коли він приймає лідерів інших держав, які приїхали з дружинами, підтримувати з ними світську розмову.

— За кордон президент може їхати з дружиною або без неї. Чітких правил немає, — каже колишній міністр закордонних справ 78-річний Геннадій Удовенко. — Хоча Леонід Кучма майже всюди бував із Людмилою Миколаївною. Вона зустрічалася з дружинами президентів, влаштовувала вечері з дипломатами.

Програми візитів глав держав узгоджуються за кілька місяців наперед. Визначають, поїде дружина чи ні. Якщо гість прибуває без другої половини, то і перша леді іншого президента участі в зустрічі не братиме.

Переважно дружини глав держав влаштовують "жіночі програми" під час візитів: відвідують дитбудинки, концерти.

Людмила Янукович очолює благодійний фонд "Від серця до серця". Він допомагає дитячим будинкам.

Термін "перша леді" щодо дружини президента з"явився 1877 року у США.

Катерина Ющенко підробляла нянею

Дружина президента 48-річна Катерина Ющенко очолює міжнародний благодійний фонд "Україна-3000". Він опікується охороною здоров"я, культурою та мистецтвом.

Катерина Чумаченко народилась у США. 1982 року закінчила факультет дипломатичних відносин університету Джорджтауна. Щоб заробити кошти на навчання, у 15 років пішла працювати офіціанткою, пізніше —   нянею.

Від квітня 1988-го була заступником голови Офісу громадських зв"язків Білого дому. 1989-го працювала у секретаріаті Мінфіну США. У 1991–93 роках — співзасновниця і віце-президент Фундації "Україна – США", а також директор Інституту Пилипа Орлика. Тоді ж вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Віктором Ющенком у Києві. Одружилися вони у січні 1998-го. З дитинства колекціонує твори українського мистецтва. Носить одяг вітчизняних модельєрів. Куховарить.

— Якось приготувала дуже добру вечерю: паштет, м"ясо, заливне, — розповідає. — Запросили Івана Степановича Плюща. А чоловік приїхав, подивився на все це, розкритикував. Та відправив водія за огірками, помідорами, ковбасою і хлібом. Це вони і їли. Я була в шоці.

Людмила Кучма мріяла наїстися сала з чорним хлібом

Людмила Кучма першою леді була 10 років. Але завжди наголошувала, що є простою жінкою:

— Ну яка я леді — дружина президента. Не буде Леонід президентом — стану просто дружиною, казала Людмила Миколаївна, якій зараз 69 років. За фахом вона — технік-механік. 30 років працювала інженером у конструкторському бюро  об"єднання "Південне" у Дніпропетровську.

1996-го заснувала Національний фонд соціального захисту матерів і дітей "Україна — дітям". Керує ним досі. 2000 року стала головою наглядової ради фонду "Надія та добро".

Часто їздила з чоловіком за кордон:

— Я мріяла лише, щоб швидше повернутися додому та наїстися сала з чорним хлібом і хріном.

Антоніна Кравчук викладала економіку

Перший президент Леонід Кравчук майже не з"являвся з дружиною. Антоніна Михайлівна, якій нині 76 років, викладала економіку у столичному університеті ім. Шевченка.

— Ти — президент, а я дружина. І у мене є своя робота, — так передає Кравчук її слова.

У своїх інтерв"ю він зрідка згадує дружину. Називає її "моя Антоніна Михайлівна". Усю свою родину Кравчук вивів на люди вперше у січні 2009-го, коли святкували його 75-річчя.

Зараз ви читаєте новину «Перша леді займатиметься онуком і благодійництвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути