четвер, 21 січня 2010 11:15

Тимошенко приховує, що "напрацювала" на 81-мільярдну бюджетну діру

Тимошенко приховує, що "напрацювала" на  81-мільярдну бюджетну діру

Уряд відзвітував перед МВФ про показники виконання держбюджету 2009 року, але продовжує не оприлюднювати їх для української громадськості.

Загальний фонд держбюджету не виконано за доходами на 12,4 млрд грн. З урахуванням планового дефіциту, рекапіталізації банків і НАК Нафтогаз України "діра" бюджету досягла 81,5 млрд грн.

Експерти впевнені, що зрив виконання бюджету за доходами змусить будь-який новий уряд заморозити у 2010 році зростання соціальних виплат.

В. о. міністра фінансів Ігор Уманський вчора повідомив, що Мінфін скерував МВФ попередні підсумки виконання держбюджету в 2009 році, але фонд запросив більш детальну інформацію. Для громадськості оперативні дані про виконання доходів бюджету, які минулого року були відомі вже 8 січня, міністерство досі не оприлюднює.

Ще наприкінці минулого року експерти прогнозували, що з метою приховування невиконання доходів загального фонду бюджету Кабмін оприлюднить дані не раніше від середини січня - після першого туру президентських виборів.

"Річний звіт буде готовий до 9 квітня, а на початку травня ми будемо готові подати ці дані до Верховної ради. Оперативні дані ще рахують", - повідомив керівник прес-служби Держказначейства Любомир Стадник. Але вже вчора до секретаріату комітету Верховної ради з питань бюджету надійшла попередня інформація про виконання бюджету.

Загальний фонд держбюджету за доходами не виконано в 2009 році на 12,4 млрд грн, розповіли в Секретаріаті президента (СП).

"Враховано гроші МВФ, отримані в листопаді. Без них розрив був би 31 млрд грн", - сказало джерело видання.

З урахуванням коштів на рекапіталізацію банків і НАК Нафтогаз України, а також планового дефіциту в розмірі 9,8 млрд грн бюджетна "діра" склала 81,5 млрд грн, підрахували в СП.

У Державній податковій адміністрації і Держмитниці неофіційно підтвердили невиконання планів: податківці недобрали 6% від бюджетного завдання, а митники відмовилися назвати відсоток недоотримання.

"Не виконали - і все, давайте поставимо на цьому крапку", - заявив співробітник Держмитниці.

У результаті залишок коштів уряду на єдиному казначейському рахунку на 1 січня склав лише 1,1 млрд грн.

Експерти впевнені, що прем"єр-міністру Юлії Тимошенко невигідно повідомляти про провал виконання бюджету напередодні другого туру президентських виборів - низька порівняльна база 2009 змусить будь-який уряд переглянути показники, закладені в проект держбюджету на 2010 рік у минулому вересні.

Коммерсантъ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко приховує, що "напрацювала" на 81-мільярдну бюджетну діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути