четвер, 14 січня 2010 19:26

Паломники живуть у готелі безкоштовно

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Отець Феофан проводить екскурсії до Святогорської Свято'Успенської лаври на Донеччині
Отець Феофан проводить екскурсії до Святогорської Свято'Успенської лаври на Донеччині

Рівнянка 43-річна Ольга Шевченко двічі на рік здійснює паломництво до Святогорської Свято-Успенської лаври на Донеччині. Це один із найдавніших монастирів у країні. Коли його точно було засновано, не знають навіть історики.

- Обитель існує сотні років. Її вже закривала і цариця Катерина Друга, і більшовики, але вона щоразу відроджується, - розповідає отець Феофан, 37 років. Він проводить екскурсії лаврою для туристів та паломників.

Сюди дістаються мостом через річку Сіверський Донець. По той бік місто Святогірськ. Маршрутки з Донецька ходять майже щогодини. Квиток в один бік коштує 30 грн, їхати 2 год.

- Щоб обійти усі святині у церквах та скитах, треба не менше 2 годин, - каже Ольга Шевченко. - Жінки повинні мати довгу спідницю, хустку або капюшон. У штанях до монастиря не пропустять козаки, які чергують на дверях.

Один із найцікавіших храмів у лаврі - Миколаївська церква з печерами та підземними ходами. Їх продовбали у крейдяній скелі.

Біля печер монахи дають кожному по свічці. Спускатися важко - сходи круті.

Отець Феофан показує келію в печері, де 17 років прожив на самоті Іоанн Самітник. У скелі прорубано віконце.

- Звідси гарний краєвид. У XVI столітті монахи були ще й дозорними, попереджали про наближення кримчан та ногайців, - говорить екскурсовод. - Неподалік монастиря стояв гарнізон із гарматами.

Найбільше паломників іде молитися до Святогорської ікони Божої Матері в Успенському соборі. У ХІХ ст. її написав і подарував монастирю старець з Афонської гори.

- Вона зцілює безплідних жінок, - розповідає Ольга Шевченко. - Тому образ увішаний золотими хрестиками та підвісками - це подяка від паломників. Я завжди прошу здоров"я для близьких.

Для паломників при лаврі є невеликий готель. Зупиняються у ньому безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Паломники живуть у готелі безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути