вівторок, 12 січня 2010 17:21

Нідерланди оголосили війну в Іраку нелегальною

Нідерланди оголосили війну в Іраку нелегальною

Після майже року розслідування спеціальна незалежна голландська комісія дійшла остаточного висновку, що вторгнення США в Ірак у березні 2003 року було незаконним у відповідності з міжнародним правом, пише Tvn24.

Комісія з восьми осіб була створена в лютому 2009 року прем"єр-міністром Нідерландів Яном Петером Балкененде, який у 2003 році також був головою уряду.

Завданням комісії було проаналізувати процес прийняття рішення, який скінчився тим, що голландський уряд підтримав вторгнення, незважаючи на відсутність резолюції ООН.

Гаага політично аргументувала вторгнення тим, що Багдад порушив резолюцію РБ ООН по роззброєнню, в той час як Вашингтон і Лондон звинуватили Ірак у створенні зброї масового знищення.

"Резолюція Ради Безпеки ООН по Іраку в 90-х роках не надала дозволу на американо-британське військове втручання", - доповіла комісія в своєму рапорті.

Нідерланди направили в липні 2003 року близько 1 100 військовослужбовців на південь Іраку в рамках багатонаціональних сил на чолі з США, але лише за мандатом ООН. Їх місія завершилася навесні 2005 року.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди оголосили війну в Іраку нелегальною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути