Ексклюзиви
вівторок, 12 січня 2010 16:00

Адвокат Дем"янюка намагається зупинити судовий процес

Адвокат Дем"янюка намагається зупинити судовий процес

Адвокат Джона (Івана) Дем"янюка здійснив сьогодні ще одну спробу зупинити суд над 89-річним колишнім українцем, якого звинувачують у причетності до вбивства тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібор, передає Associated Press.

Команда захисту Дем"янюк змалювала свого підзахисного як жертву нацистських і судових органів декількох країн.

Німецька прокуратура, однак, продовжує наполягати, що екс-українець працював охоронцем у Собіборі і був співучасником вбивства 27900 людей.

Адвокат Ульріх Буш наполягає, що німецькі закони не можуть бути застосовані щодо уродженця України Дем"янюка. Він також закликав суддів зробити перерву, щоб він зміг отримати документи з попередніх судових справи проти його підзахисного у США, Ізраїлі та інших країнах. Без них адвокат не може вибудувати оборону.

Прокурор Ханс-Йоахім Лутц різко відхилив прохання Буша, заявивши, що йому в жодних документах відмовлено не було.

Дем"янюка привезли до залу суду на інвалідному візку. Все засідання він провів, лежачи на ліжку, з насунутою на очі синьою бейсболкою.

Дем"янюка звинувачують у тому, що будучи солдатом червоної армії, він, після того, як був схоплений фашистами, добровільно служив охоронцем в СС. Сам Дем"янюк заперечує факт служби охоронцем.

Живих свідків діяльності колишнього українця в Собіборі не залишилося. За словами прокурорів, сам факт того, що Дем"янюк був охоронцем свідчить про те, що він брав участь у нацистському механізмі знищення.

Суд у Німеччині проходить після 30 років судових справ проти Дем"янюка, що відбувались на трьох континентах.

Дем"янюк емігрував до США в 1952 році, а у 1958 отримав американське громадянство, не повідомивши імміграційні служби про нацистське минуле. Американська влада в 1986 році здійснила екстрадицію його до Ізраїлю, де Дем"янюка засудили до страти за злочини проти людства.

Вважається, що саме Дем"янюк був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний, якого запам"ятали багато ув"язнених нацистського концентраційного табору.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Дем"янюка намагається зупинити судовий процес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути