Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2010 19:35

"Пережив шість операцій, та ніколи не молився за себе"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львівський священик-екзорцист  Василь Вороновський у гостьовій кімнаті у монастирі святого Михаїла показує книжку про своє життя і служіння ”Не бійся, тільки вір”. У серпні отець переніс восьмигодинну операцію на кишечнику  та сечовому міхурі
Львівський священик-екзорцист Василь Вороновський у гостьовій кімнаті у монастирі святого Михаїла показує книжку про своє життя і служіння ”Не бійся, тільки вір”. У серпні отець переніс восьмигодинну операцію на кишечнику та сечовому міхурі

"7 січня будемо святкувати Різдво Христове, славити Ісуса. У комуністичній державі переконували, що Христа не було, що це байка. Дорогенькі мої, хочу вам сказати, що Ісус — історична особа, а не міфічна. Людство чекало на його прихід 450 років, — говорить отець Василь Вороновський, 80 років, на Богослужінні у львівському греко-католицькому храмі святого Михаїла".

Цього року отець Вороновський відзначив 50-ліття свого священицтва. Протягом 40 років займається екзорцизмом — виганяє злих духів і зцілює хворих. Раніше відправляв у всіх містах України. У серпні переніс операцію на кишківнику та сечовому міхурі. Живе в келії монастиря архистратига Михаїла. Розмовляємо з отцем у гостьовій кімнаті.

Отче Василю, як правильно святкувати Різдво?

— Ісус Христос мав 12 апостолів. На ту пам"ятку на Святвечір християни варять 12 страв. Вони мають бути пісними: чи то борщ, чи вареники — все без м"яса та масла, на олії. У цей вечір несемо жалобу, показуємо, що пам"ятаємо про смерть Ісуса на хресті. На Різдво треба вислухати Службу Божу. Перед тим, у 40-денний піст, люди мають піти до сповіді, причаститися, щоби в день свого народження Ісус благословив їх. Якщо бодай раз у рік людина не сповідається, перестає бути християнином.

На Святий вечір на стіл люди кладуть часник, аби бути здоровими, до хати несуть курей, аби господарство велося. Церква схвалює такі вірування?

— То можна. Із давніх-давен люди вірили таким прикметам. Ці традиції не є гріховними. Я сам на Святвечір під скатертину кладу сіно та часник.

Ви багато років зцілюєте людей. З якими проблемами до вас найчастіше звертаються парафіяни?

— Звертаються з головним болем і грипом, онкохворі. Та найчастіше — люди, опановані злим духом. Видно, вони гріх зробили і не покаялися. Часто з дітьми приходять, які кричать, не сплять, хворіють. Якось до мене привели 6-річну дитину, яка не розмовляла. Відчитав над нею молитви і помастив їй горло та уста свяченою олією. Дитина вибігла в коридор і щось сказала до мами. До дитини гріхи передаються від батьків-дідів. Дітей до 7 років ми причащаємо без сповіді. Старші повинні висповідатися. Приводять до мене алкоголіків і наркоманів. Вони також залежні від диявола. Я за них молюся.

Усі люди родяться з гріхом, навіть Папи Римські та єпископи. Тільки Тайна хрещення змиває гріх. За скоєні гріхи людина мусить покаятися. Якщо хоче перепросити Бога, маєте щиро висповідатися.

На сповіді вдарив мене кулаком в око

Інколи приходять просто нездорові люди. П"ять років тому до мене приїхав чоловік із Тернополя. У церкві було сім священиків, та він хотів тільки в мене сповідатися. На сповіді вдарив мене кулаком в око. Його забрали в психлікарню, на наступний день випустили. Після того я почав погано бачити на одне око.

Коли ви відчули, що здатні зцілювати?

— Десь у 1960-х помолився за дитину, яка кричала. Вона одужала. 1970-го єпископ дозволив мені виганяти злого духа. Диявол є духом, якого інколи можна побачити чи почути. Найчастіше його бачать у вигляді вогню. В одній хаті в Комарно (місто в Городоцькому районі на Львівщині. — "ГПУ") почав без причини з"являтися вогонь. Залили водою, а полум"я знову розгоряється. Коли я приїхав до міста, на стіні того будинку з"явилися слова: "Не кличте священика, бо я помщуся". Я відправив водосвяття та прочитав екзорцизм. Того дня до мене прийшли вінчатися шість пар, які жили на віру. У хаті невінчаних теж може оселитися диявол.

Перед екзорцизмом голодую. Пам"ятаю, як до мене привели дівчину, що на Новий рік танцювала, побачила біса та оніміла. Після молитви дівчина заговорила. Наступного дня я прокинувся, хочу говорити, а звуку нема. Дух німоти перейшов до мене. Помолився — і все пройшло.

Я сам хворів на рак, пережив шість операцій, та ніколи не молився за себе. За моє оздоровлення треба дякувати людям, що молилися за мене. На подяку Богу я поїхав до Єрусалима, пройшов через всі святі місця.

Не боїтеся мати справу з нечистою силою?

— Завжди беру на груди Найсвятіші тайни. Проте диявол мені декілька разів перешкоджав. Я їхав виганяти злого духа, підійшов до автомобіля, а заднє колесо розлетілося на дрібні друзки, потім увімкнулася сигналізація. Та я не злякався.

Люди часто звертаються до ворожок, які виливають віск. Таким чином наче знімають вроки та переляк. Як ви ставитеся до такого?

— Ніколи нікому не радив іти до людей, що зливають віск. На ньому не можна ворожити. Сучасні ворожбити нерідко запевняють людей, що в них виникли біди, бо їм сусіди чи родичі щось "поробили". У людей тоді народжується ненависть і гнів. А диявол тільки того хоче. Коли до храму заходить хтось із ворожбитів, відчуваю колючий біль у пальці.

Як вам вдавалося правити в підпіллі?

— Коли правив у Сусолові на Самбірщині, мене по селу шукали кадебісти. У той час мене в себе вдома сховав секретар партії. Він знав, що до нього не прийдуть. На двері повішав колодку. Я через вікно дивився, як мене шукали. Тоді багато партійних у душі були віруючими.

Мене тричі арештовували. Уперше — 1970 року в Крехові. Похрестив двох дітей і висповідав 40 людей. Закрили на 15 діб. Кадебіст по ночах брав мене на слідство, удень відправляв на каторжні роботи. Коли мене бив, я казав: "Маєте пістолет — застреліть. Я не боюся смерті". Недавно дізнався, що той кадебіст загинув. Їхав на машині та врізався в дерево.

Мене звільнили з роботи. Після арешту влаштувався дезінфектором у санепідемстанцію. Далі їздив сповідати, хрестити. Другий раз арештували у Львові, коли йшов сповідати хвору. То був 1985 рік. Тоді забрали фелон, хрест, Євангелію.

Утретє хату, де я правив, оточило 20 міліціонерів. Хотів утекти через вікно, але мене спіймали, повезли до Самбора на допит. Після обшуку відпустили.

Ніколи би не зрікся віри. Ліпше смерть. Знав, що мученики за Христову віру минали чистилище, одразу потрапляли в рай.

Як оцінюєте політичну ситуацію в Україні? За кого віддасте свій голос на виборах?

— Нічого доброго не бачу. У Верховній Раді 231 депутат проголосував, аби в школах заборонити релігію. До влади прийшли безбожники. Я за них щодня молюся. Буду голосувати за Віктора Ющенка. Він — християнин. Коли його отруїли, я через депутата Ігоря Юхновського передав святий єлей, щоби президент мастив обличчя. І молився, щоби він одужав.

Хочу, аби католики та православні відправляли в одному храмі. Для того потрібен час. У моєму рідному селі православний священик не пустив мене до церкви. Я правив службу Божу на вулиці. Та нині селяни погодилися: правлять в одній церкві. Так має бути по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Пережив шість операцій, та ніколи не молився за себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути