Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2009 21:05

Газовий вексель

Спроба уряду ввести на газовий ринок нового монопольного гравця у вигляді дочірньої структури НАК "Нафтогазу" — ДП "Нафтогазмережі" — наразилася на неабиякий спротив з боку працівників галузі. Наслідком незгоди з політикою Кабміну стали масові акції протесту та звернення протестувальників до вищих органів влади і правоохоронних структур із вимогою перевірити законність урядових "реформ", під якою підписалися керівники понад 30 облгазів та профспілка працівників газових господарств України. Єдиним, хто не захотів залучатися до цього процесу, став російський олігарх Віктор Вексельберг. Як "вдячність" його облгази, керовані компанією "Газекс Україна", не замінюватимуть на нового посередника "Нафтогазмережі". Більш того — держава ще на рік віддала йому в оренду свої розподільчі мережі.

Зараз під контролем Вексельберга перебуває п"ять газових підприємств — "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Криворіжгаз", "Дніпрогаз" і "Донецькміськгаз".

Великі проблеми у Вексельберга почалися ще у жовтні 2007-го, коли Україну сколихнула звістка із Дніпропетровська про вибух житлового будинку на вулиці Мандриківській, під час якого загинуло 23 людини. Тоді Юлія Володимирівна звинуватила у трагедії власника міськгазу. Тоді ж прем"єр мало не клялася, що відшкодування всіх матеріальних втрат людей і держави "буде покладено на пана Вексельберга і його структури".

Наприкінці ж минулого місяця Юлія Тимошенко вкотре пригрозила облгазам позбавленням прав продажу "блакитного палива", через непогашення ними заборгованості перед державою у розмірі 8 мільярдів гривень. І знову російський олігарх попав під роздачу. "У нас є ще така група "Газекс", — все це пан Вексельберг. Він заборгував державі мільярд гривень", — не добирала слів пані Тимошенко. При цьому дала "Нафтогазу" доручення з 1 січня, у випадку непогашення боргу, перевести споживачів на державне постачання газу.

Тепер весь проект "Нафтогазмереж" виглядає як спроба створити на ринку газу безвідповідального фінансового посередника

Тож яким було здивування, коли 17 грудня з"явилося повідомлення, що "Нафтогаз" продовжив договори оренди газопроводів для "Газексу" на 2010 рік. Директор новоутвореної "Нафтогазмережі" Віталій Гнатушенко пояснив таке рішення тим, що компанія нібито виконала всі вимоги — виплатила державі борг, виконала "технічні нормативи" тощо. Водночас, за даними Державної компанії "Газ України", борг за 2009 рік п"яти газових підприємств "Газексу" нині становить... 22,9 млн грн, що не гірше, але не і краще, ніж в інших підприємств. Жодних свідчень про виплату "Газексом" боргу в мільярд гривень, на якому акцентувала увагу громадськості прем"єр, теж немає. Виходить, жодних об"єктивних підстав для перемир"я між "Газексом" і "Нафтогазмережами" не існує.

Як же сталося, що чи не найбільш критикований, після Дмитра Фірташа, урядом учасник газового ринку, за яким тягнеться шлейф дніпропетровської трагедії, раптом опинився ледь не його фаворитом? "Перемир"я" з вексельбергівським "Газексом" може свідчити про спробу з боку уряду нівелювати негативні суспільні настрої і дещо "розрядити" ситуацію у зв"язку зі своїм наміром передати "Нафтогазмережам" внутрішні газопроводи, адже відомо, що кількість робочих місць у новоствореній структурі складає приблизно половину від кількості працівників облгазів. Решта просто опиниться на вулиці. Водночас залишається під питанням і безпека функціонування газорозподільних мереж", — говорить незалежний енергетичний експерт Олександр Нарбут.

Можна припустити й іншу версію про то, хто заступився за бізнес московського олігарха. Відомо, що Вексельберг — бізнесмен, близький до нинішніх російських керманичів, які, що не секрет, мають неабиякий вплив на українську прем"єрку. Вірогідно з їхньої подачі і з обіцянками самого фігуранта скандалу надати Тимошенко політичну і фінансову допомогу "Нафтогаз" пробачив "Газексу" борги.

Втім поки що тактичний хід виявився не надто вдалим. Адже пояснити, чому перед виборами робляться преференції для російського олігарха, в той час, коли половина газовиків просто викидаються на вулиці, Камбіну буде вкрай важко. До того ж тепер весь проект "Нафтогазмереж" виглядає як спроба створити на ринку газу безвідповідального фінансового посередника, з якими, до речі, Тимошенко на словах бореться не один рік. Нарешті завдяки тіньовим домовленостям уряду з росіянами бюджет фактично позбавили значної суми грошей.

Зараз ви читаєте новину «Газовий вексель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути