Ексклюзиви
середа, 23 грудня 2009 10:30

Знайшли німецьке військове кладовище

Автор: фото: Володимир ЧОС
  Викопаний слідопитами у місті Городище на Черкащині черевик німецького вояка часів Другої світової війни
Викопаний слідопитами у місті Городище на Черкащині черевик німецького вояка часів Другої світової війни

У центрі міста Городище на Черкащині знайшли німецьке військове поховання часів Другої світової війни.

Могилу розкопали на подвір"ї Михайлівської церкви. Рештки вояків були на метровій глибині. Поховані були без касок і верхнього одягу, взуття мали троє покійників. В одного на нозі була металева шина. Усі померли в місцевому госпіталі, кажуть слідопити. Знайшли шість солдатських медальйонів із шифром частини та індивідуальним номером бійця. У кишенях були гребінець, ножик і футляр з окулярами. Розкопки здійснювала обласна археологічна інспекція та товариство "Військові меморіали". Про поховання розповіли старожили.

— Останки перепоховають на одному з німецьких військових кладовищ, — каже Олександр Щепак, директор центру охорони культурної спадщини. — В Україні дев"ять таких цвинтарів. Найближчі неподалік Кіровограда та Києва.

— У вересні 1943 року гітлерівці розмістили в школі свій госпіталь. Із квітника перед школою зробили кладовище, — пригадує Петро Покась, 81 рік. — У госпіталі лежали зо 200 вояків. Після поразки під Сталінградом почали викопувати своїх і відправляли в Німеччину. Кожен труп був загорнутий у плащ-намет, у ногах лежала пляшка з інформацією про нього. Пляшку розбивали, діставали домашню адресу, підписували ящик, вкладали останки, забивали і відправляли на залізничну станцію. Рештки ще не розклалися, навіть не смерділи. Ми виходили зі школи, усе бачили. Німці нас не ганяли.

Гітлерівці зайняли Городище 1 серпня 1941 року, а вийшли з нього 9 лютого 1944-го. У зведенні Радінформбюро повідомляли, що на підступах і вулицях звільненого радянськими військами районного центру нарахували понад 1 тис. трупів гітлерівців, 24 гармати, 65 кулеметів і більш як 1 тис. автомашин.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли німецьке військове кладовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути