Ексклюзиви
понеділок, 21 грудня 2009 18:58

Пам"ятник царю встановили у селі

Погруддя російського імператора Олександра II встановили в селі Деренковець Корсунь-Шевченківського району Черкащини. Це єдиний пам"ятник російському імператорові в Україні.

Ініціював будівництво священик Московського патріархату 34-річний Іван Логвиненко.

— Пам"ятник царю-освободителю стояв у Деренковці з ХІХ століття, — каже він. — Тоді у кожному повітовому містечку встановлювали монументи імператорам. Після революції більшовики пам"ятник зняли. Він кілька десятків років лежав за сільською радою. Ми знайшли спонсорів і замовили погруддя в Каневі. Лик царя відновлювали за фотографією. Думаю, він схожий. Встановили біля церкви.

Хто дав гроші на пам"ятник, священик не каже.

За Олександра II видали Ємський та Валуєвський укази, якими забороняли книгодрукування і вистави українською мовою, народні пісні. Священик про укази знає:

— Цар боровся проти українофільства. Мало хто знає, що тоді поляки підбивали українців на непокору.

Жіночка сказала, що то пам"ятник священику. Я зраділа. А потім виявилося, що це цар

— Мабуть, московська церква почуває себе духовним спадкоємцем царя-україножера, — зазначає священик Павло Найденов, 32 роки, із Київського патріархату. — Сумніваюся, що цар Олександр чув коли-небудь про Деренковець. Мені це нагадує, як в українських селах встановлювали пам"ятники Леніну, якого там ніколи не було.

— Та про цей пам"ятник криком кричати треба, — говорить жителька села 59-річна Галина Вовчанівська. — Його тихцем поставили. Якось ішла повз церкву й спитала жіночку, що це за пам"ятник? А вона каже, що священику, якого комуністи замучили. Я зраділа. А потім виявилося, що це цар.

Голова Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації 55-річний Іван Пустовіт стверджує, що пам"ятник встановили незаконно:

— За такі справи повинен братися прокурор. Що я можу зробити? Не пошлю людей вночі руйнувати, це не 1933-й. Там земля не відведена, немає дозволу обласної археологічної інспекції.

Рішення про демонтаж пам"ятника царю мають розглядати на сесії сільради. Її голова Ірина Плохута, 42 роки, чекає висновків обласної археологічної інспекції.

У Деренковці живуть 2 тис. людей. Є три православні церкви, всі — Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник царю встановили у селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути