четвер, 10 грудня 2009 10:56

Україна підписала найдорожчу угоду на поставку танків в Ірак

Україна підписала найдорожчу угоду на поставку танків в Ірак

Україна уклала контракт на виробництво і постачання танків та бронетехніки до Іраку. Загальна сума операції - $2,4 млрд, повідомляє "Дело".

З української сторони документи підписувала державна компанія, що займається експортом та імпортом продукції і послуг військового та спеціального призначення, - "Укрспецекспорт".

У компанії операцію не коментують, посилаючись на конфіденційність інформації.

Проте, як стало відомо, обслуговувати контракт буде дочірня структура "Укрспецекспорту" - держпідприємство "Прогрес", яке у 1990-х роках виконало попередній найбільший контракт українських зброярів - постачання 320 танків Т-80УД до Пакистану.

Іракський контракт дозволить забезпечити роботою насамперед такі підприємства, як Харківське конструкторське бюро машинобудування імені Морозова і держпідприємство "Завод імені Малишева". Також за контрактом будуть задіяні потужності виробників електроніки і високоточного машинобудування.

Експерти відзначають, що у виборі Іраком саме української військової техніки не останню роль зіграла позиція Вашингтона, який фактично контролює політику, що проводиться властями цієї країни.

У результаті, поставка танків фінансуватиметься за рахунок коштів, виділених урядом США в рамках переозброєння армії Іраку.

Всього Штати виділили на цю програму $3 млрд. З них $2,48 млрд дістанеться Україні. Це близько 85% від загальної суми.

Нагадаємо, 5 грудня в.о. міністра економіки Ігор Уманський підписав лист з державними гарантіями іракській стороні, які забезпечать реалізацію серії великих збройових контрактів у середньому на $2,4 млрд.

США виділили Іраку 2,4 млрд. дол. на придбання нової військової техніки і озброєнь, причому Україні було віддано перевагу в ході складного відбору. Зокрема, незважаючи на відсутність офіційного тендеру, серед потенційних країн-експортерів називали спецекспортерів Польщі, Чехії, Болгарії, Словенії, України.

2,4 млрд. дол. - це найбільший в історії українського ВТС проект, до якого входить низка окремих контрактів, який на кілька років забезпечить роботою близько 80 оборонних підприємств України.

Зараз ви читаєте новину «Україна підписала найдорожчу угоду на поставку танків в Ірак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути