Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2009 18:06

Володимир Огнівенко вирізьбив шефа

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Заступник селищного голови Чорнобая Володимир Огнівенко у своєму робочому кабінеті демонструє вирізані власноруч дерев’яні фігурки
Заступник селищного голови Чорнобая Володимир Огнівенко у своєму робочому кабінеті демонструє вирізані власноруч дерев’яні фігурки

"За день на роботі, бува, так стомлююся морально, що хочеться про все забути і переключитися на щось інше. Тож удома змінюю розумову працю на працю руками", — розповідає про своє захоплення різьбленням по дереву Володимир Огнівенко, 39 років. Він заступник селищного голови Чорнобая.

Володимир вирізьблює з дерева гумористичні мініатюри на теми українського фольклору та народного побуту.

— Із мене друзі іноді сміються: це що, тобі такі подобаються? — показує фігурку огрядної жінки в українському вбранні, коралях та хустці.

Різьбленням Огнівенко захопився в дитинстві. Спеціально ніде не вчився. За фахом — учитель фізики, загальнотехнічних дисциплін та праці. Під час навчання в Умані ходив до місцевого художнього училища дивитися, як працюють із деревом:

— Колись батько вирізав мені зі шматочка дерева човника. То була моя улюблена іграшка. А потім зробив мені невеличкого ножика, то я всюди з ним ходив, щось постійно стругав. Як підріс, відвідував різні гуртки. Спочатку робив ложки, дошки, полички. А потім набридло — переключився на мініатюру. Щоправда, не портретну, а більше пародійну, гумористичну. Бо художник із мене, якщо чесно, не дуже.

Юля Тимошенко не дуже схожа. Зате туфлі точно її — "Луї Віттон"

Для роботи використовує липу та грушу — вони дозволяють передати міміку. Пробував різьбити з чорного дерева, яке знайомий привіз із Африки. Над витворами працює від кількох годин до кількох днів. Зазвичай увечері на кухні.

— Моя улюблена робота — мініатюра на тему картини Рєпіна "Козаки пишуть листа турецькому султанові". Проте вона десь зникла під час поїздок на виставки. Є наш місцевий богатир Іван Піддубний, барельєфний портрет Драй-Хмари. Є Юля Тимошенко, правда, вона не дуже схожа. Зате туфлі точно її — "Луї Віттон".

Своїх робіт Огнівенко не продає. Іноді дарує друзям, кумам, родичам на свята:

— Кілька років тому вирізьбив свого шефа Григорія Злидаря. Подарував йому на день народження. Зобразив його в характерній для нього позі — з мобільним телефоном біля вуха. Злидареві сподобалося.

Удома Володимир Огнівенко облаштував спальню в африканському стилі. На стінах розвісив маски, на підлогу поставив фігури африканських тварин і декоративні пальми в горщиках.

— Років зо 20 тому зробив для дружини кухонний набір: дошки, качалки, ложки, полички. То вони й досі служать.

На посаді заступника селищного голови Огнівенко четвертий рік. Доти був секретарем селищної ради, працював у відділі зі справ неповнолітніх, вів гуртки. Дружина Ірина, 39 років, у другій школі викладає у молодших класах. Доньки 16-річна Дарина та Софія, 8 років, — школярки.

— Хотів би ще вести гуртки, мені подобається працювати з дітьми. Я завжди на виставках майстер-класи проводжу.

Анекдот про українця і сало

Їде українець у потязі, — розповідає Володимир Огнівенко. — Витягує величезний шматок сала, щоби пообідати. Аби ні з ким не ділитися, їсть його цілим.

Хтось із людей не витримує, витягує ножа й питає:

— Може, вам надрізати, щоб легше їсти було?

— Ага, надріжте — ось тут і тут, — показує по обидва боки рота.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Огнівенко вирізьбив шефа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути