понеділок, 26 жовтня 2009 18:20

Католицькі священики освячують собак і котів
5

Солістка групи “А.Р.М.І.Я” Ірина Степанова тримає на руках восьмимісячного песика Бусінку. Вона освятила його в церкві святого Михайла у Києві
Фото: фото: Андрій ШМАТОВ
Над тхором Томасом священик здійснює обряд миропомазання
Німкеня Ханна привела до церкви трьох собак. За них і за себе поставила чотири свічки
Подружжя Гуттенів з Франції принесло до церкви кішку Віолу. Їй чотири роки. Гуттени шкодують, що не освятили її раніше
Священик француз Себастіан Людовік освячує морську свинку в день пам’яті святого Франциска, який був покровителем усього живого

Солістка гурту "А.Р.М.І.Я" 23-річна Ірина Степанова освятила свого 8-місячного песика Бусінку в церкві святого Михайла, що на території столичної Жовтневої лікарні. Королівського йоркширського тер"єра їй подарував наречений Максим. Собака такої породи живе і в Ріната Ахметова.

— Назвала Бусінкою, — Ірина гладить пса по голові. — Бо коханий так мене називає. Коли ходили у ветлікарню, прочитала оголошення, що собаку або кота можна освятити. Із Настею "Рудою" з гурту "А.Р.М.І.Я" понесли Бусінку в церкву. Отець Владислав виніс на вулицю хрестик, святу водичку. Ми стояли позаду Бусінки і молилися. Сказав, що у собак немає душі, але на них переходять гріхи господаря, тому тварина хворіє.

Кажуть, в Україні є чотири церкви, в яких благословляють тварин. Дві в Києві, по одній — у Харкові й Сімферополі. Коштує процедура 50–200 грн.

Католицькі храми у Франції та Нідерландах безкоштовно освячують тварин три роки.

— Тварин у церкву пускаємо раз на рік, 4 жовтня, — каже французький священик Себастіан Людовік, 53 роки. — Це день вшанування пам"яті святого Франциска Ассизького. Він був покровителем усього живого.

До початку Різдвяного посту тварин дозволяють освячувати лише на порозі храму.

— Люблю, коли церква наповнюється радісним гавкотом, нявканням, щебетанням і попискуванням, — продовжує Себастьян. Тримає відерце з освяченою водою. Гілочками махає над собаками, кропить їх водою. — Усіх тварин навіть у церкві ставимо в чергу. Коти не дружать із собаками, можуть рознявкатися. Собаки почнуть дуріти. У нас усе, як у ветклініці — по порядку. Разом із тваринами благословляю їхніх господарів.

Тварини не мають ні душі, ні гріхів

— У Біблії є рядки "Не давайте святиню псам", — каже прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, 32 роки. — У храм і на його подвір"я тварину пускати не можна. Це великий гріх. Можна попросити отця прийти до оселі й освятити свійську худобу — там, де вона утримується. Зараз багато священиків займаються самодіяльністю. Сповідати і причащати тварин неможливо, — у них немає ні душі, ні гріхів.

— Боронь Боже впускати тварин до храму, — говорить прес-секретар архієпископа Римо-Католицької церкви Мечислава Мокшицького 33-річний отець Андрій Легович. — У нас це дозволено тільки 4 жовтня, у день святого Франциска. Отці читають молитви і освячують не тварин, а їхніх господарів.

Парафіянка церкви "Посольство Боже" Жанна Кобилінська, 29 років, каже, що собак і котів приносять на їхні богослужіння:

— Але не освячують. Не можна ні з тварини, ні з людини зробити ідола. Це в Африці люди поклоняються звірам, сонцю, повітрю. Ми поклоняємося Богу. Хоч і закидають, що ми зробили свого пастора Сандея Аделаджу ідолом.

Зараз ви читаєте новину «Католицькі священики освячують собак і котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути