четвер, 22 жовтня 2009 17:59

Іван Косенко знайшов два карасі у шухляді

Автор: фото з архіву Івана Косенка
  Іван Косенко сфотографувався з чотирма онуками під час святкування 25-річчя свого директорства у дендрологічному парку Софіївка в Умані
Іван Косенко сфотографувався з чотирма онуками під час святкування 25-річчя свого директорства у дендрологічному парку Софіївка в Умані

"Спікер Володимир Литвин цього року вже тричі був у нас, — розповідає Іван Косенко, 68 років, директор уманського дендрологічного парку Софіївка. — Колись приїздили Леонід Кучма та Леонід Кравчук. Будучи головою Нацбанку, приїжджав і Віктор Ющенко. А коли став президентом, жодного разу не був".

Іван Косенко на цій посаді майже 30 років — із квітня 1980-го. Щодня з 7.00 обходить територію. До кабінету заходить о дев"ятій ранку.

— Мене призначили 1 квітня. Наступного дня тодішній директор передавав ключі, познайомив із колективом. У ніч з 3 на 4 квітня почалася повінь, яка практично знищила Софіївку. Тієї ж ночі "Голос Америки" передав, що через халатність було зруйновано парк. Але це були природні катаклізми. За підрахунками фахівців, приплив води в ставки парку був таким великим, що якби навіть за два тижні до стихійного лиха були повністю відкриті всі водопропускні споруди на водоймах, вони були б не в змозі пропустити таку величезну кількість води.

Що зруйнувала повінь?

— Тоді затопило все, навіть адмінбудинок. Я зранку прийшов взяти ключі, відкрив шухляду, а там два карасики плавають. Добре, що лихо сталося вночі, якби вдень — могло би бути багато жертв. Змило всі мости і металеву огорожу разом із баштами, вікові дерева, скульптури, асфальтове покриття головної алеї. Єлисейські поля були так замулені, що техніка не могла туди проїхати. Усе вичищали вручну. За чотири місяці реставрували більше 50 об"єктів. Практично все відновили. Працівники парку працювали без вихідних. Допомагали й уманчани. Приходили з відрами й носили мул. У травні вже поновили екскурсії.

Криза вплинула на кількість туристів?

— Якщо раніше їздили великими групами по 30–40 людей, то зараз частіше приїздять сім"ями. Замовляють екскурсію на дві-чотири особи.

Я — "темний чоловік": іду з дому, як іще темно, приходжу, коли вже стемніло

Кажуть, під дендропарком можуть бути скарби, які німці закопали за війни.

— Це міфи. За переказами, є підземні ходи, що сполучають парк із містом. І ніби в тих тунелях міста є козацькі скарби. А те, що німці щось закопували чи викопували, — це нічим не підтверджені слова.

Чи є в Софіївки відомі спонсори?

— Єдиним спонсором свого часу був колишній мер Києва Олександр Омельченко. Дендропарку подарував автовишку. Тоді ж із бюджету столиці виділили 850 тисяч гривень на ремонтні роботи. Також СБУ свого часу дарувала автомобілі. А так, на жаль, постійних спонсорів не маємо. До 200-річчя парку ми відкрили спецрахунок. Просили, щоб усі, хто хоче, перерахували кошти на організацію святкування. Відгукнулися переважно діти.

Де ви любите відпочивати?

— Щороку вже протягом 12 років із сім"єю їздимо на кілька тижнів до Криму. Нещодавно був в Італії. Але це дорога країна для відпочинку, і сміття на вулицях багато. Сподобалося в Швейцарії: чисто, прекрасні краєвиди.

Автомобіль маєте?

— Уже років п"ять як продав свою "волгу", бо їздив нею лише раз на рік до Криму, а так вона стояла в гаражі. Якщо треба в якесь відрядження — беру службову. Раніше не міг уявити себе без машини. Перший мій транспорт — мотоцикл. Далі були "побєда", "жигулі" й "волга".

Хто займається домашніми справами?

— Дружина Валентина. Вона доглядає фруктовий сад, газон і город. Розуміє, що я весь у роботі. Я завжди кажу, що довіряю їй у всьому, бо сам "темний чоловік" — іду з дому, як іще темно, приходжу, коли вже стемніло.

Зараз ви читаєте новину «Іван Косенко знайшов два карасі у шухляді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути