понеділок, 12 жовтня 2009 17:46

Кінця світу 2012-го не буде

 

Американський режисер 54-річний Роланд Еммеріх зняв черговий фільм-катастрофу "2012". За сюжетом, чере 3 роки, 21 грудня настає кінець світу за стародавнім календарем племені майя. У стрічці люди по всій планеті мусять протистояти страшним масштабним природним катаклізмам: виверженням вулканів у центрі мегаполісів, тайфунам і льодовикам серед мирних долин і посушливих пустель. Більшість гине. Решта вчаться виживати в нових умовах.

— Мене надихнуло те, що в Інтернеті на запит "2012" в пошуку ви отримуєте 240 мільйонів результатів, — розповідав режисер у червні. — Ця цифра показує якусь частину переживань людей, пов'язаних із цією датою.

Бюджет стрічки — $200 млн. Прем'єру кілька разів переносили — доробляли сцени зі спецефектами, на які витратили левову частку грошей. Перший показ призначили на 13 листопада.

— Схожих фільмів було багато на зламі століть, — каже кінокритик Володимир Войтенко, 50 років. — Наприкінці 1990-х на екрани хлинули стрічки про глобальні катастрофи: то на Землю падають метеорити, то всесвітні потопи стаються. Якщо такі фільми знову виходять — значить, людство сумнівається у своєму майбутньому. Либонь, на це є підстави. Але комерційний кінематограф — це бізнес, заробляння грошей. Тому навіть людський страх уміло експлуатують. Доживемо до 2012 року, тоді зрозуміємо, це фантастика чи реальність.

21 грудня 2012 року відбудеться парад планет. Сатурн, Юпітер, Марс і Земля вишикуються в лінію. Подібне траплялося й раніше, але цього разу у лінію стануть не лише планети Сонячної системи, а й інших зоряних систем, утворюючи пряму від центру галактики. Це означатиме перехід Всесвіту з однієї системи в іншу. Давні жерці майя вирахували, що 2012-го Сонце перебуватиме в сузір'ї Лами — точно у центрі Чумацького Шляху.

Що благополучніша країна, то більший у ній попит на фільми жахів

Слов'яни мають свій календар епох. За календарем Коляди, 2012-го добіжить кінця ера Лисиці — доба брехні. За нею настане ера Вовка із небесним заступником богом Велесом, володарем лісів і тварин, покровителем поезії та достатку. Слов'яни вірять, що світ очищується дощем. Тому можливий усесвітній потоп, але не кінець світу.

— Що благополучніша країна, то більший у ній попит на фільми жахів — для контрасту з життям, — каже письменник-фантаст 46-річний Дмитро Громов із Харкова. У співавторстві зі своїм однолітком Євгеном Ладиженським він написав близько 30 романів під псевдонімом Генрі Лайон Олді. — В Україні такі стрічки користуються значно меншим попитом, аніж в Америці чи Західній Європі. Наші глядачі полюбляють динамічні пригодницькі фільми. У Радянському Союзі свого часу не прижився сюрреалізм у мистецтві, бо все життя було суцільним сюрреалізмом. А для американців чи британців це своєрідна розвага — відчути адреналін від жаху, мороку, приреченості. А взагалі кінець світу — дурня. Який там календар майя, коли їхню писемність іще до кінця не розшифрували.

— Під час параду планет 2012 року будуть природні катаклізми, але вони не матимуть глобального характеру, — каже 47-річна Наталія Погорецька, керівник центру "Астролог". — Великі зміни відбудуться у соціальній сфері. Виникне нова світова валюта, винайдуть альтернативу нафті. Зміни настануть в усіх країнах. Життя стане духовнішим і змістовнішим. У цей час має народитися людина, яка з часом стане всесвітнім лідером.

Нова ера розпочнеться 2020 року

— Великими хронократорами, які запускають новий цикл у житті людства, є дві планети Сонячної системи — Юпітер і Сатурн. Перший долає зодіакальне коло за 12 років, а другий — майже за 30. Що 20 років ці планети утворюють з'єднання, і ми із Землі спостерігаємо, як вони зливаються у сяючу точку, — каже харківський астролог Олена Максимова. — Із 1842 року великі хронократори з'єднувалися у знаках Землі — Тільці, Діві, Козерогу. Революції та війни, які спалахували відтоді й до початку ХХІ століття, здебільшого мали на меті перерозподілити землі, встановити нові кордони. Активно розвивалися капіталістичне виробництво і товарно-грошові відносини. З'явилися міжнародні ринки та валюти, а 1857-го людство пережило першу світову економічну кризу. На великій частині суходолу панував атеїзм. Активного розвитку набули наука й техніка, глибоко вивчали матеріальний світ. Найвидатнішими людьми стали економісти, мільйонери, політики, вчені.

Але ера землі добігає кінця. Станеться це 21 грудня, але не 2012-го, а 2020-го. О 19.19 Юпітер і Сатурн з'єднаються у першому градусі Водолія, знаку Повітря. Відбудеться перехід володарювання від нації до нації. Карта світу змінить свій малюнок, поступово зітруться кордони. По-новому розвиватимуться політика й економіка, нові технології змінять наше уявлення про можливості науки.

 

Зараз ви читаєте новину «Кінця світу 2012-го не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути