Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2009 07:52

Священики прикували себе до дверей церкви

Автор: фото: Олександр ЯСЕНЧУК
  Жителі села Жукля Корюківського району Чернігівщини відтягують чоловіка від дверей церкви. Священики та віряни Української православної церкви Московського патріархату намагалися не пустити до храму представників Київського патріархату
Жителі села Жукля Корюківського району Чернігівщини відтягують чоловіка від дверей церкви. Священики та віряни Української православної церкви Московського патріархату намагалися не пустити до храму представників Київського патріархату

Уранці 13 вересня в село Жукля Корюківського району Чернігівщини автобусами з Чернігова, Ніжина, Прилук та Харкова приїхали близько 60 вірян та священиків Української православної церкви Московського патріархату. Заблокували вхід до Покровської церкви. Трьох чоловіків, за їхньою згодою, прикували ланцюгами до дверей храму. Коли о 10.00 приїхали священики Київського патріархату, місцеві жителі виштовхали прибічників Московського за огорожу.

Із 1991 року церква належала МП.

— Три роки тому нашого батюшку отця Івана перевели служити в Кіровоградську область, — розповідає телефоном староста церковної громади Микола Давиденко, 52 роки. — Хороший був чоловік, турбувався за храм. Потім до нас став приїжджати правити отець Микола із сусіднього села Козилівка. Церкву занедбав — он берези на даху повиростали, пташки скло в дверях повибивали.

Селяни скаржилися, що священик брав забагато грошей за відправи. За приїзд та похорон вимагав 150 грн на бензин. Від Козилівки до Жуклі — 14 км.

— Мене тепер почали звинувачувати, що ніби я взяв 50 тисяч, щоб розвалити Московський патріархат. А те, що ми три роки їздили в єпархію у Чернігів, просили прислати нам священика, який би жив у селі, не згадують. Та в нас дехто й різниці не знає — чим Московський від Київського відрізняється. Люди голосували саме проти отця Миколи. У Московському патріархаті відмовились прислати батюшку, то ми в Київського попросили. Нам головне, щоб господар був у церкві. Владика Іларіон не відмовив, призначив отця Іллю.

На зборах 28 серпня за перехід церкви до Київського патріархату проголосували дев"ять із 10 представників церковної громади. Рішення підтримали й інші селяни. Із 8 вересня 2009 року Покровська церква перейшла до Київського патріархату. Наступного дня Микола Давиденко передав новому священику ключі.

О 10.00 13 вересня єпископ УПЦ КП отець Іларіон мав представити громаді їхнього батюшку протоієрея Іллю Бідняка.

— Мені не спалося, бо до трьох годин ночі боліли зуби, — розповідає 71-річна Марія Архипенко, яка живе біля церкви. — О четвертій мене розбудила перелякана внучка. Каже: бабо, хтось нашу церкву ламає!

На місце збіглися люди.

— Подзвонили о 5.30. Кажуть, до храму автобуси з"їхалися. Я пішов туди, — згадує староста. — Стоять автобуси, написано — "На замовлення". Попитав, звідки. Кажуть: із Ніжина, Прилук приїхали. До дверей священики поприковувалися. Ходили хлопці у футболках із написами "За Россию!", "За царя!" Плакатів понавішували. Особливо нас обурив — "Київський патріархат придумали фашисти-націоналісти". У нас партизанське село!

Селяни скаржилися, що священик брав забагато грошей за відправи

Люди викликали міліцію з райцентру. Правоохоронці намагалися вмовити розблокувати вхід до храму.

— Коли владика Іларіон приїхав, уперед ринулися наші жінки. Плакати ті поперекидали. За ними — чоловіки.

Хтось у натовпі пирснув газом із балончика.

— Бійки не було. За 15 хвилин усіх розігнали. Вони сіли в автобуси, а ми ввійшли в храм. Почалася служба, — каже Микола Давиденко.

Четверо священиків УПЦ МП звернулися до лікарів зі скаргами на побиття. У прес-секретаря Чернігівського єпархіального управління отця Захарія Керстюка струс мозку та забої.

— Я був прикований ланцюгами до дверей церкви, — розповідає він. —  Місцеві тільки кричали. А били якісь заїжджі хлопці. Було видно, що підготовані й перевдягнуті в ризи націоналісти. Спочатку вдаряли в живіт, а коли людина згиналася від болю, били по потилиці та витягали за межі церковного двору.

Отець Захарій запевняє:

— Жителі Жуклі на отця Миколу в єпархіальне управління не скаржилися, бо скарги були б зареєстрованими і на них би відреагували. Староста церковної громади — нелегітимний, зборів церковної десятки не було, а чотири підписи із дев"яти — підроблені. Документи про передачу церкви іншому патріархату відділ у справах релігій облдержадміністрації підготував за два дні, а губернатор одразу їх підписав. Коли ж розблокували храм — міліція була на боці Київського патріархату.

У Жуклі люди радіють новому батюшці:

— До Миколи ходило два-три чоловіки, а до Іллі — хмара.

Міліція чергує біля храму.

Із 1989-го в селі була квартира для священика.

— Тепер вона прийшла в негодність: підлога згнила, дах протікає. Шукаємо для отця Іллі будинок, — говорить Давиденко.

Покровській церкві 95 років.

Зараз ви читаєте новину «Священики прикували себе до дверей церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути