середа, 09 вересня 2009 08:28

Анатолій Перчиць упіймав 42-кілограмового товстолобика

  Анатолій Перчиць тримає упійманого 42-кілограмового товстолобика. Фото зроблене на мобільний телефон. Кілька разів у водосховищах України виловлювали рекордних за вагою товстолобиків — до 60 кілограмів. Спеціалісти кажуть, така вага — рідкість для цих риб
Анатолій Перчиць тримає упійманого 42-кілограмового товстолобика. Фото зроблене на мобільний телефон. Кілька разів у водосховищах України виловлювали рекордних за вагою товстолобиків — до 60 кілограмів. Спеціалісти кажуть, така вага — рідкість для цих риб

"Тепер не ходю на рибалку. Жду, поки пальці позагоюються. Побив до крові котушкою, — згадує Анатолій Перчиць, 44 роки, житель міста Кам"янка на Черкащині. Він рибалив у селі Косарі, що за 5 км від райцентру. Біля спиртзаводу тут розташований технічний став. Його глибина сягає 8 м. Площа — 10 га. Цілий рік у став стікає тепла вода.

— Років з 10 минуло, як ловлю драчем, — розповідає Анатолій. — Іншу наживку товстолобик не бере, от і придумали такий спосіб. Тіки прогріється в травні вода, товстолоби ходять поверх, ловлять планктон. От сезон і починається.

Драч — великий, обтяжений свинцем потрійний гачок без зазубрин. У безвітряну погоду вистежують косяки товстолобів. Туди кидають драча, підсікаючи його в момент падіння. Налякана риба кидається в різні боки. Гачок упивається в її тіло.

— Приїхав на став 2 вересня увечері. Спочатку підсік невеликого, кілограм на 10. Той зійшов біля берега. Потім зачепив метрів за 80. Чую, як за корча, держу з усієї сили. Тут така ловля: або ти його, або він тебе, — роз"яснює рибалка. — То в одну сторону веде, то в іншу. А я держу. Попускать ніззя, бо гачок одразу вискочить. Підійшли хлопці, шо рядом горілку пили. Стояли, дивилися. Сходили ще по чарці випили, знов підійшли. А в мене руки й ноги потерпли. Катушка в крові, пальці побив.

Анатолій з півгодини тягав товстолоба. Витягували удвох.

— Один помічник надів на морду підсака. А я витяг із чобота розсувного багра і загнав товстолобу в живіт. Так удвох помалу й виволокли улов на берег. Насилу затягнув у багажник.

Удома Анатолій Перчиць зважив трофей. Товстолобик затягнув 42 кг. Голова — 10, ще 8 кг — ікра.

— Такий стрес був, не повіриш! — згадує. Руки, ноги трусилися, ходить не міг, поки три чарки не потягнув. Рибину порубали. Рідним, друзям дали, в морозилку поскладали. М"ясо добре, а ікра — ні. Хоч смажена, хоч солена — як бур"ян.

Анатолій тиждень не їздить на риболовлю. Чекає, поки загояться рани. Каже, спінінґ погнувся. Рибалить старими снастями.

— "Ленінградський" спінінґ, "невська" катушка і ліска нуль-вісім міліметра — то всі снасті, — роз"яснює. — Китайські не годяться.

Косарський став серед рибалок славиться трофейними екземплярами. Товстолоби до 30 кг тут не вважають великими. Минулої весни кам"янчанин Олександр Шевченко упіймав вудкою на мормишку коропа 16,5 кг.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Перчиць упіймав 42-кілограмового товстолобика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути