вівторок, 01 вересня 2009 07:06

Найчистішим Рівне було за часів панування Польщі

У неділю 77-річна Ганна та 81-річний Володимир Кулії прийшли на майдан Незалежності в Рівному, аби скуштувати найбільшого весільного пирога в країні.

— Рівне святкує день міста, а ми — чергову річницю весілля, — сміється Ганна Олексіївна. — У шлюбі прожили 57 років. Влада запросила, щоб ми дали якусь пораду молодятам. Сьогодні одружуються 24 гарні пари.

Наречені по черзі виходили на два червоних подіуми. Посередині в ятці стоїть 175-кілограмовий весільний пиріг. Його три доби пекли на підприємстві "Поліссяхліб".

Міський голова 52-річний Володимир Хомко відкраяв парі по шматку. Потім цілував молодих, вручав пам"ятні тарілки.

— За день перецілував усіх наречених у Рівному. Заради цього варто було ставати мером, — жартує.

— Це рекорд. Більшого весільного пирога ніхто не випік, — засвідчує Ігор Підчібій із Книги рекордів України. — Тиждень тому в Сорочинцях спекли лише 160-кілограмовий.

На коровай-рекордсмен пішло 140 кг борошна, 25 кг дріжджів та 210 яєць. П"ятеро майстринь прикрашали його випеченими колосками та квітами.

— Смачний, — розглядає свій шматок Ганна Кулій. — А на моє весілля спекли дуже маленький, розміром не більше паски. Нас із родинами тоді вислали до Сибіру. Вважали неблагонадійними. Я ще зі школи антирадянські карикатури малювала. З Володею познайомилися в Томську, там народили сина Віктора. Донька Мирослава народилася вже в Україні.

Ганна та Володимир — корінні рівняни. Із заслання повернулися сюди 1957-го.

— Рівне тоді було інакшим, — згадує Володимир Мануїлович. — Не було стільки магазинів, автомобілів. Люди дуже змінилися за ці роки, й не в кращий бік. Але дихається мені вільніше.

Володимир Кулій каже, що найчистішим Рівне було за часів панування Польщі. Кожен торговець мав прибрати територію біля крамниці до шостої ранку. Інакше — штраф.

— Пам"ятаю, у 1930 роках бабця водила мене до Свято-Воскресенського собору в центрі міста, — розказує старожил. — Я ніколи не бачив, щоби біля храму хтось курив або пив пиво.

Зараз ви читаєте новину «Найчистішим Рівне було за часів панування Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути