вівторок, 18 серпня 2009 08:35

Іконописцям з Успенського собору півроку не платять зарплату

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Подружжя Володимир та Олена Прядки вісім років розмальовує стіни Успенського собору
Подружжя Володимир та Олена Прядки вісім років розмальовує стіни Успенського собору

67-річний художник Володимир Прядка вісім років розмальовує стіни Успенського собору на території столичної Києво-Печерської лаври. Під його керівництвом у соборі працюють чотири групи художників-реставраторів. Їм корпорація "Укрреставрація" півроку не платить грошей.

— Кажуть, немає! — розводить руками. — Навіть із риштуванням нас умудряються підганяти. Бо оренда "риштівки" дорога. Але я тут малюю не для того, щоб заробляти. Можу два натюрморти за тиждень зробити. Зароблю стільки ж, як тут за рік.

1941-го Успенський собор, який простояв 850 років, підірвали. За однією версією, святиню зруйнували фашистські окупанти, за другою — радянські підпільники. Відбудували 2000-го, за указом екс-президента Леоніда Кучми. Храм розписують з 2001-го у стилі  українського бароко. У такому ж стилі церкву розписали у ХVIII ст.. Про це свідчать замальовки фресок, зроблені петербурзьким професором Солнцевим.

— Акварельними фарбами робився рисунок на картоні, в натуральну величину, — художник показує, як стіни готують до розпису. — Рисунок із картону за спеціальною методикою передавлюється на стіну. Робимо кілька прокладок олійними фарбами. Біля однієї фрески треба постояти кілька місяців. Зображення поступово набирає необхідного кольору.

Риштуванням піднімаємося під купол. Там намальовано 24 старці, які перед Богом-Отцем просять заступництва для людей. Це сцена Апокаліпсиса. Кінець світу відтворений  святковим. Господа художники закінчили малювати 2006-го.

— За канонами православної церкви, ніхто не може зображати Бога-Отця. Малювати Господа почала Українська церква. Московська — продовжила, хоча й досі кричить, що ми займаємося єрессю.

На 5 метрів нижче купола дружина художника — 60-річна Олена Прядка малює фрагмент п"ятого собору. Подружжя 1998-го розмальовувало вхідні мури Михайлівського собору.

— На стінах Свято-Успенського храму можна буде побачити одразу сім Уселенських соборів. Але жодна фреска ще не закінчена, — каже художниця. — Вся проблема в золоті. У держави не хватає на це грошей. Позолотою треба покрити трон Бога-Отця, німби й одяг святих. Пропонують синтетичний замінник золота. Нам що, синтетикою храм ХVІІІ століття розписувати?

Зараз ви читаєте новину «Іконописцям з Успенського собору півроку не платять зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути