Ексклюзиви
середа, 29 липня 2009 17:12

Людина призведе до шостого масового вимирання на Землі

Людина призведе до шостого масового вимирання на Землі

Як пише The Guardian, опираючись на результати досліджень екологічних організацій, Земля зараз переживає шосте в своїй історії масове вимирання, яке переважно викликане хворобами і людською діяльністю.

Велика частина Південної півкулі зараз перебуває в особливо загрозливому стані; Австралія, Нова Зеландія і сусідні тихоокеанські острови можуть стати першими "вогнищами" вимирання, пише видання з посиланням на доповідь, опубліковану в журналі Conservation Biology.

Один із його провідних авторів, Річард Кінгсфорд, еколог з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, попереджає: "Наш регіон слід відзначити особливо, оскільки тут вірогідність вимирання більша, ніж у решті частин Землі. У нас приголомшлива природа, але значна її частина руйнується на наших очах. Біологічні види перебувають під загрозою втрати або звуження ареалу проживання, вторгнення інших видів, зміни клімату, надмірної експлуатації земель людиною, забруднення і захворювань".

У своєму дослідженні учені звертають увагу на руйнування і деградацію екосистем, що, на їхню думку, є основною загрозою. Так, в Австралії сільське господарство змінило або зруйнувало половину всіх лісових масивів; близько 70% лісів, що залишилися, перебувають під загрозою вирубки. Близько 80% видів можуть позбутися звичних ареалів проживання.

Вплив людської діяльності незмінно буде рости, указують дослідники, до 2050 року населення Австралії зросте на 35%, Нової Зеландії - на 25%, на Папуа Новій Гвінеї цей приріст сягне 76%. Більш того, з 2500 видів рослин, що "колонізували" регіон і що борються за місце під сонцем з місцевими видами, значна частина у прямому розумінні насаджувалася урядом або садівниками. Глобальна зміна клімату, мовиться далі, вимушує багато видів мігрувати на південь, у напрямі Антарктики.

Доповідь містить і конкретні рекомендації, дотримуючись яких можна уповільнити процеси вимирання видів: обмеження розчищення сільгоспплощ, вирубування лісів, рибальства (особливо донного трала) і гірського видобування; зменшення використання нових видів-"колонізаторів"; скорочення викидів двоокису вуглецю і забруднення довкілля загалом.

Видання називає п"ять попередніх масових вимирань живих істот на Землі: в кінці крейдяного періоду (65 млн років назад), коли, як вважається, вимерли динозаври, в кінці періоду (200 млн років назад) тріаса, масове пермське вимирання (250 млн років назад), в ході якого загинуло близько 95% всіх живих істот, девонське вимирання (360 млн років тому), ордовиксько-силурське вимирання (440 млн років назад).

Guardian

Зараз ви читаєте новину «Людина призведе до шостого масового вимирання на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути