середа, 29 липня 2009 17:15

Виборчою кампанією Яценюка керують російські політтехнологи

Автор: фото з сайту www.russ.ru
  Тарас Кузьо: ”БЮТ, Ющенко і ”Наша Україна” завжди вдавалися до послуг західних консультантів”
Тарас Кузьо: ”БЮТ, Ющенко і ”Наша Україна” завжди вдавалися до послуг західних консультантів”

У час, коли президент США Барак Обама прибув до Москви налагодити американсько-російські відносини, інтернет-сайти рro-ua.com та "Українська Правда" опублікували схожі аналітичні статті. Йшлося про російських політтехнологів, які керують виборчою кампанією Арсенія Яценюка. Колишній голова Верховної Ради 6 липня на каналі ICTV заявив, що "ніколи не працював з політтехнологами". Це, очевидно, було неправдою.

Українських політтехнологів на чолі  з Ростиславом Павленком з Києво-Могилянської академії витіснили. Павленко — протеже професора Могилянки Олексія Гараня, очолював аналітичну службу в Секретаріаті президента з 2005-го по 2007 рік. Я знав його, коли він брав участь у виборчій кампанії Ющенка 2004-го, і того ж року у Відні ми виступали на конференції, присвяченій Україні.

Першого досвіду в цій сфері він набув 2002 року, коли працював із "Командою озимого покоління". То був перший політичний проект, профінансований Віктором Пінчуком. "Озимі" мали відібрати голоси в щойно створеної "Нашої України" Ющенка. Лідерами "Озимих" були Валерій Хорошковський, нинішній союзник власника каналу "Інтер" і співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа, й Інна Богословська — жорсткий критик Юлії Тимошенко.

Із трьох головних кандидатів на посаду президента тільки Яценюк використовує російських технологів

Богословська прийшла до парламенту позаторік у складі Партії регіонів. А на виборах 2006-го очолювала інший провальний проект Пінчука — партію "Віче". Минулого місяця вона вийшла з лав "регіоналів", хоча не відмовилася від місця в парламенті, що його завоювала партія, а не вона особисто.

Сайт pro-ua.com повідомив, що "тепер вся кампанія Яценюка проходить під керівництвом росіян, які контролюють рух кожного штабного долара".

Штаб "Фронту Змін" розташований у Києві на Подолі. Він займає четвертий поверх будівлі, а російські політтехнологи — п"ятий.

Найбільше вражає, що кандидат із нібито "новим обличчям молодого покоління" не є ані новим обличчям, ані представником молодого українського покоління. Фактично, русифікація виборчої кампанії Яценюка свідчить, як погано він засвоїв досвід минулого.

Із трьох головних кандидатів на посаду президента — Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка і Віктора Януковича — тільки Арсеній Петрович використовує російських політтехнологів. Янукович і Партія регіонів змінили росіян на американців восени 2005-го. БЮТ, Ющенко і "Наша Україна" завжди вдавалися до послуг західних консультантів.

Російські політтехнологи, які очолюють кампанію Яценюка, були джерелом чорного піару від імені Януковича 2004-го. Зокрема, теза, що Ющенко нібито виступав за поділ українців на "три сорти", — їхніх рук справа.

Із російськими консультантами тісно працює Володимир Грановський. П"ять років тому він входив до команди Януковича — був підлеглим Андрія Клюєва.

Яценюка не було серед учасників помаранчевої революції, він ніколи не виступав на Майдані, хоча навіть Миколі Азарову вдалося вибитися на його сцену з допомогою Петра Порошенка. Ви не знайдете фотографій Яценюка, які б доводили, що він брав учать у тих подіях.

Використання російських політтехнологів, які стояли за грубими і найжорсткішими аспектами чорного піару під час виборчої кампанії 2004 року, кидає тінь на екс-спікера. При цьому його вважають протеже Ющенка.

Віктор Ющенко і Арсеній Яценюк — одного поля ягоди. Обидва вони революціонери мимоволі.

Якби Ющенка не змістили з посади прем"єр-міністра у квітні 2001-го, він би вірно служив Кучмі до кінця його терміну. Ющенко засуджував антикучмівські протести 2000–2003 років — наприклад, у відкритому листі у лютому 2001-го, підписаному Леонідом Кучмою та Іваном Плющем.

Невпевненість чинного президента як "революціонера" помітно напротязі усього його правління. У Яценюка подібний характер. Тож якщо його оберуть главою держави, він мало чим відрізнятиметься від нинішнього гаранта Конституції. Без сумніву, Яценюк не буде "революціонером", який шукає змін. І точно не стане українським Обамою.

Навіть Миколі Азарову вдалося вибитися на сцену Майдану з допомогою Петра Порошенка

Сайт pro-ua.com повідомив, що спроби Яценюка імітувати виборчу кампанію американського президента не мали успіху, й тому їх припинили. Вплив російських політтехнологів помітний у розфарбованих у чорний та коричневий кольори біґ-бордах у всьому Києву. Їх розкритикували українські фахівці з виборів та реклами. Сайт pro-ua.com дивується: російські політтехнологи "або не вірять в перемогу Яценюка, або не хочуть повноцінної кампанії, а, отже, і його перемоги".

Головним спонсором екс-спікера є Віктор Пінчук. Окрім того, Яценюк отримав величезну кількість ефірного часу на "Інтері" — завдяки його власнику Дмитрові Фірташу. А Грановський є членом ради директорів телеканалу і одним із його ідеологів.

Те, що Пінчук віддав перевагу російським виборчим та політичним консультантам, а не українським чи західним, також свідчить про його позицію й ідеологічну орієнтацію. Що сталося з прозахідним іміджем, який зять Леоніда Кучми культивував за допомогою фонду "Ялтинська європейська стратегія", а також із фінансовими вкладами у Brookings Institution і Institute for International Economics у Вашингтоні? Хто тоді є проросійським кандидатом на президентських виборах у січні 2010 року?

Зараз ви читаєте новину «Виборчою кампанією Яценюка керують російські політтехнологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути