четвер, 23 липня 2009 18:45

Марія Іванюк проковтнула конструктор

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Дитячий торакальний хірург Олександр Федчишин робить бронхоскопію Андрієві Амосюку. Із його бронхів лікар витягнув зернятко кавуна
Дитячий торакальний хірург Олександр Федчишин робить бронхоскопію Андрієві Амосюку. Із його бронхів лікар витягнув зернятко кавуна

9 липня вінничанка 28-річна Наталя Іванюк привезла до дитячої обласної лікарні доньку 12 місячну Марію. Дитина впродовж 6 год. блювала.

— Мала гралася з конструктором у кімнаті, — розповідає Наталя. Спілкуємося в палаті торакального відділення. — Раптом почала рвати. Зразу думала, може, отравилася. Але рвота не закінчувалася.

Наталя Іванюк викликала таксі й повезла доньку в лікарню.

— Зі стравоходу дитини дістали шматочок пластмаси від конструктора, — розповідає дитячий торакальний хірург Олександр Федчишин, 40 років.

Лікар зазначає, що найчастіше зі стравоходу і бронхів доводиться витягувати монети — по 5 і 50 копійок. Також ґудзики, шматочки пластмаси та ковпачки від ручок. Було кілька випадків, коли витягували муху та жука-сонечко.

— Десь у травні до нас попав восьмикласник. Проковтнув свисток від китайської ручки, — згадує Федчишин. — Вдих у нього получався нормальний, а на видиху — свистів. Уся лікарня збіглася подивитися.

До відділення заходить 11-річний Андрій Амосюк. Він упродовж тижня скаржиться на сильний кашель. Пігулки не допомагають.

— Нас направили на обстеження на інородні тіла, — каже мати Андрія.

Хлопець іде у кімнату бронхоскопії. Лягає на кушетку, розкриває рот. Лікар обережно вводить бронхоскоп.

Восьмикласник проковтнув свисток від китайської ручки

Хірург помічає у бронхах чорну цятку. Бере спеціальний апарат, подібний до манікюрних ножиць на довгій тонкій ручці. Лікарі його називають "крокодильчик". Вводить у бронхи,  намагається зачепити чорну цятку. За кілька секунд витягує зернятко кавуна.

— Лише 20 відсотків хворих звертаються до лікарні одразу після потрапляння інородного тіла. Решта не звертають уваги, або займаються самолікуванням, — пояснює Олександр Федчишин. — Якщо вчасно не видалити сторонній предмет, він може перекрити бронхи, спричинити запалення легень. У складних випадках можуть навіть частину легень видалити.

Основні симптоми присутності сторонніх предметів у дихальних шляхах: сильний сухий кашель, блювота, висока температура, втомлюваність.

У торакальному відділенні є стенд, де розмістили предмети, які дістали з дихальних шляхів у дітей.

— Тут і скрепки, і ґудзики, і сережки, — показує Олександр Федчишин.

Із початку року до травмпункту дитячої обласної лікарні звернулося 3418 дітей. 27 мали сторонні предмети у бронхах, легенях і стравоході.

— Часто також стаються випадки хімічних отруєнь. Кілька днів тому до відділення потрапила дитина, якій рік і три місяці. Маля наїлося прального порошку. Тиждень тому був 2-річний хлопчик, який напився хлорного вапна, — говорить хірург. — А перед тим була дитина, яка випила "Містер Мускул". Батьки мають зберігати такі засоби у недоступних для дітей місцях.

Олександр Федчишин зазначає, що при хімічних опіках стравохід звужується. Якщо вчасно не пролікуватися — дитина може лишитися інвалідом.

Зараз ви читаєте новину «Марія Іванюк проковтнула конструктор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути