Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2009 17:19

У Юрія Акопяна вкрали 40 тисяч доларів

1 липня у Вінниці пограбували 47-річного валютного міняйла Юрія Акопяна. Нападники представилися співробітниками столичного управління Служби безпеки України.

Акопян — вірменин. На батьківщині працював журналістом, до Вінниці приїхав 16 років тому. Зареєструвався приватним підприємцем, торгує промисловими товарами на ринку неподалік Західного автовокзалу. Ще займається обміном валют.

— С нас делают подпольщиков, — каже. — Но я согласен любые налоги платить, лишь бы бизнес узаконили. Ведь так и нам хорошо будет, и государству.

Юрій щодня прокидається о шостій ранку, забирає з гаража машину і їде на роботу.

— Того ранку побачив під під"їздом чоловіка, — каже Акопян. — На вигляд років під п"ятдесят. Акуратно вдітий, в окулярах, із чорною сумкою для документів. Тільки підійшов, як підскочили ще двоє. Ми приїхали з Києва, кажуть, корочки показують. Один був полковником СБУ, двоє інших — підполковниками.

Чоловіки показали офіційний бланк із мокрою печаткою. У ньому йшлося про осіб, яких затримали неподалік столиці. Вони мали фальшивих $20 тис. Зізналися, що купили їх у Акопяна. Валютнику показали санкцію на обшук, підписану прокурором Київської області.

Люда крикнула, що це все підстава. Її відтіснили в кімнату

— Дали мені розписатися в ордері. Узагалі, соблюдали всі формальності. Інакше я б  сумнівався, — продовжує Акопян. — В обвинувачувальному листі також ішлося про зберігання зброї та наркотиків. Хотіли робити обшук. Я попросив їх почекати до дев"яти ранку, поки жінка й син прокинуться. А вони: "Ні, за цей час ви всі уліки винесете".

Щойно незнайомці потрапили в помешкання, як порадили Акопяну зізнатися, де бере валюту. Мовляв, якщо буде співпрацювати, допоможуть виплутати з цієї справи.

— Ми перевіряли гроші на кухні, — каже Акопян. — Тут дружина Люда крикнула, що це все підстава. Її відтіснили в кімнату. Сказали, що всі гроші треба перевірити в СБУ. Я готов був куди завгодно їх вивезти. Не хотів, щоб жінка і син все бачили. Вийшли з квартири, сіли в мою машину. "Служебну ми відпустили", — сказали вони. Я сів за кермо, мені наказали їхати. Сказали, що на трасі їх чекають, щоб провести очну ставку. По дорозі дзвонили комусь: "Фігуранта веземо".

У той час дружина Юрія зателефонувала дільничному інспектору міліції. Поскаржилася, що чоловіка забрали в СБУ. Той виїхав в управління і не застав Акопяна.

— Ми саме доїхали до Гніванської розвилки, — згадує Юрій. — Яка, питаю, може бути очна ставка на природі. Розвернувся, поїхав назад. Тоді той, що сзаду сидів, дьорнув за сумку з доларами. Почав мене душити, другий — руки вивертати, третій вийняв ключі зажиганія. Вдягли мені на руки й ноги пластикові хомути. Запхали обличчям вниз на заднє сидіння, накрили спинками від передніх, заклеїли рота скотчем. Коли я викарабкався, їх уже не було. Тоді вже й міліціонери підскочили.

Міліція порушила кримінальну справу. Виявилося, нападники не працюють у СБУ. Їх розшукують. Пояснили, що з 21.00 до 9.00 ніхто не може проводити обшук. У подібному випадку варто дзвонити адвокату.

— Забрали 40 тисяч доларів, — бідкається Акопян. — Моя десятилітня робота пішла насмарку. Ці тварі тільки раз прокололися — не обстежили мої вхідні двері. А там встроєна маленька відеокамера. Вони її і не замітили, — чоловік показує стоп-кадри з відеозйомки. — Ось бачите, вони чекають мене біля під"їзду. А ось піднялися на другий поверх. Перевіряли, чи ніхто не помішає.

Юрій Акопян хоче розмістити відеозапис в Інтернеті. Можливо, хтось упізнає нападників.

Зараз ви читаєте новину «У Юрія Акопяна вкрали 40 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути