вівторок, 07 липня 2009 17:21

Відмова від куріння приносить негайну користь для здоров"я

Відмова від куріння приносить негайну користь для здоров"я

Припинення куріння приносить користь для здоров"я, зокрема, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, проте не тільки через п"ять-десять років, як вважалося раніше, а вже через декілька тижнів, пишуть американські вчені в статті, опублікованій в журналі CHEST.

"Зв"язок між курінням, запальними процесами і серцево-судинними захворюваннями добре відомий. Декілька досліджень показали, що відмова від куріння знижує ризик хвороб, пов"язаних з коронарними артеріями, протягом п"яти-десяти років. Проте негайна дія відмови від куріння на біомаркери, пов"язані з серцевими хворобами, раніше не була досліджена", - пишуть учені.

Автори статті, Крістіна Метц (ChristineMetz) з Інститут медичних досліджень імені Файнштейна і її колеги, вивчали присутність специфічних запальних маркерів у 46 жінок з групи ризику з серцево-судинних захворювань. Кількість маркерів заміряли чотири рази протягом шести-семи тижнів у той час, коли учасниці експерименту кидали палити.

Результати показали, що припинення куріння провокує у випробовуваних значне зниження в крові білка Vcam-1 (молекула клітинної судинної адгезії), пов"язаного з розвитком атеросклерозу, ряду різновидів білка TNF (чинник некрозу пухлини).

Разом з тим, автори відзначають, що необхідні подальші дослідження, щоб розширити уявлення про швидкі результати відмови від куріння.

По материалу РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Відмова від куріння приносить негайну користь для здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути