понеділок, 06 липня 2009 20:10

Помер скрипаль Богодар Которович

Помер скрипаль Богодар Которович

Пішов з життя народний артист України, фундатор і беззмінний керівник Державного камерного ансамблю "Київські солісти" Богодар Которович. Своє співчуття рідним, учням і колегам висловив Президент України Віктор Ющенко.

"Прийміть глибоке співчуття у зв"язку з важкою втратою - смертю народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, професора Богодара Антоновича Которовича", - цитує В.Ющенка прес-служба глави держави.

У телеграмі-співчутті Президент вказав, що світла пам"ять про видатного українського скрипаля Б.Которовича, "справжнього патріота і прекрасну людину, назавжди залишиться у наших серцях".

Скрипаль народився 3 липня 1941. У Львові Богодар Которович закінчив музичну школу і провчився рік у консерваторії, звідки його запросили до Москви.

1971 року Богодар Которович завоював гран-прі авторитетного конкурсу ім. Нікколо Паганіні в Генуї.

Пізніше Которович мав ще дві символічні зустрічі з Паганіні: через 20 років він судив учасників генуезького конкурсу, а в травні 1999 року, коли маестро вирішив поставити крапку у виконавській кар"єрі, він відіграв два аншлагових бенефіса в Національній опері на знаменитій скрипці Паганіні Cannone роботи Гварнері, яку на два вечори доставили до Києва спеціальним рейсом.

Богодар Которович до цих пір залишається єдиним скрипалем-неіталійцем, якому довірили цей інструмент.

1984 року Богодар Которович створив інструментальний ансамбль "Київські солісти", що спочатку виступав в легкому жанрі - на літній естраді Маріїнського парку.

1994 року його запросили викладати в консерваторії Сіднея, але, не дивлячись на відстань, його відсутність в Україні майже не відчувалася, а в 1995 році в Харкові вже відкривав перший міжнародний конкурс юних скрипалів, що носить його ім"я.

Сьогодні "Київські солісти", де грають учні самого Которовича, є одним з кращих в Україні камерних оркестрів.

За матеріалами Ліга, Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Помер скрипаль Богодар Которович ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути