Ексклюзиви
вівторок, 23 червня 2009 18:29

"Людей прив"язували мотузками до дерева на ніч"

Минулого тижня в Голованівському районі на Кіровоградщині знайшли вбитим жителя села Красногірка 45-річного Валерія Олійника. Він загинув після сутички з нардепом-"бютівцем" Віктором Лозінським, прокурором Голованівського району Євгеном Горбенком і начальником райвідділу міліції Михайлом Ковальським.

Олійника нібито спочатку побили, а тоді застрелили. Розповідають, що в тілі виявили 9 вогнепальних ран. Цією справою зайнялися нардепи від Партії регіонів Владислав Лук"янов і Валерій Бондик. Вони поїхали на місце трагедії.

— Ми зустрілися з місцевими мешканцями. Вони були налякані, відмовлялися говорити на камери, — розповідає 45-річний Владислав Лук"янов. — Але потім зізналися, що це не перше вбивство в їхньому селі. Рік тому в лісі, який орендує "бютівець" Лозінський, вбили ще одного чоловіка. Люди скаржилися: якщо вони заїжджали до лісу навіть просто відпочити, потім комусь із них палили хату, а комусь — машину. Були випадки, коли людей прив"язували мотузками до дерева на ніч. Селяни кажуть, що це все роблять Лозінський і його компанія.

Як йому вдавалося уникати покарання?

— Лозінський зробив усе, щоб призначити лояльного до себе керівника районної міліції, прокуратури. Поставив свою людину в суді. І навіть той, хто займається справою вбивства Олійника, теж призначений по протекції Лозінського. У нього там усе схвачено! — обурюється нардеп. — У день убивства в угіддях Лозінського була немала тусовка. Кажуть, вони щось святкували в ресторані неподалік. І нібито були напідпитку. Але це ніде не зафіксували. Коли ми приїхали до Голованівська і звернулися до місцевої міліції та прокуратури з проханням надати інформацію, то нам відмовили.

Лук"янов розповідає, що відразу після зустрічі з місцевими поїхав із Бондиком до матері загиблого.

— Коли ми побачили, в якому скрутному становищі живуть ці люди, відразу зрозуміли: те, що приписують вбитому Олійнику, — це чистісінька брехня. Звідки в нього було кілька пістолетів? Біля його тіла навіть не знайшли ніякої кобури, в якій він би міг нести зброю. Говорять, що нібито Олійник ще й біг із двома пістолетами та ножем. Це виглядає абсолютно неправдоподібно.

"Бютівець" Андрій Портнов каже, що Лозінський проявив мужність, захищаючись від нападника...

— Стріляти по людях із мисливської зброї — це кримінальний злочин. Не розумію, чому вбивство селянина, який не жив, а виживав, — це прояв мужності для представників БЮТу, — підвищує голос Лук"янов. — Якщо вони вважають, що вбивство людей — це героїчний вчинок, то нехай більш чітко розкажуть громадянам про свою ідеологію.

І президент, і прем"єр заявили про зацікавленість у тому, аби відповідні органи розібралися в ситуації. Юлія Тимошенко навіть попросила генпрокурора взяти "справу Лозінського" під особистий контроль.

— Мало вірю в публічні заяви Тимошенко, — усміхається "регіонал". — Їй невигідно, аби справу було доведено до кінця і щоб її депутата признали винним. Як тільки стало відомо про "вдале" полювання "бютівця", її прибічники всіляко почали вигороджувати його. Міністр внутрішніх справ заступився. Тепер немає підстав довіряти навіть Луценку і його відомству. Тому в мене є великі сумніви, що це розслідування буде прозорим і що його доведуть до кінця.

Але ж ви збираєтеся створювати тимчасову комісію, яка розслідуватиме цю справу. Яке покарання чекає на Лозінського, якщо його визнають винним?

— Тоді парламент розгляне питання про зняття з нього депутатської недоторканності. Після цього його можна буде арештовувати.

Ви знайомі з Лозінським? Бачили його в парламенті?

— Ні. Він не частий гість на засіданнях Верховної Ради. Напевно, немає часу туди приходити — зайнятий полюваннями.

"Бютівці" просять нагородити Лозінського

Народний депутат-"бютівець" 46-річний Віктор Лозінський у понеділок зібрав прес-конференцію в Кіровограді. Розповів свою версію про вбивство жителя села Красногірка Голованівського району Валерія Олійника.

Депутат каже, що 16 червня разом із районним прокурором Євгеном Горбенком і начальником райвідділу міліції Михайлом Ковальським проїжджали повз поле. Побачили чоловіка, який "поводився підозріло та нервово озирався". Вирішили зупинитися, бо кілька років тому на цьому ж місці нібито один браконьєр убив іншого. Лозінський вийшов із машини.

— Я запитав: "Ти хто?" Незнайомець дістав пістолет, вистрелив і почав тікати, — говорить нардеп.

Додає, що з прокурором кинулися за втікачем, а начальник райвідділу міліції викликав наряд. Лозінський та Горбенко наздогнали чоловіка і повалили на землю.

— Я тримав праву руку нападника, прокурор — ліву, — веде далі "бютівець". — Боротьба точилася приблизно півтори хвилини. За цей час було зроблено кілька пострілів із пістолета. Після цього я вирвав його із рук Олійника і відкинув у сторону. Далі нападник вихопив ніж і завдав мені та прокурору різані рани кисті руки і передпліч. Після цього у нас спрацював інстинкт: відпустити. Ми відбігли десь на 5 метрів і побачили, що незнайомець вихопив другий пістолет. Після цього ми розгубилися і заскочили в машину.

Лозінський розповідає, що за кілька хвилин приїхали міліціонери. Олійник нібито заховався за деревом. Правоохоронці вмовляли його здатися, але той ще кілька разів стріляв.

— На Олійника надягли наручники, і побачивши, що в нього ноги в крові, викликали "швидку". Чоловіка госпіталізували, але він помер.

Показує відео, де 80-річна мати загиблого розповідає, як син над нею знущався, зберігав наркотики та хизувався пістолетом. Лозінський також надав копію документа за підписом підполковника міліції Донцова. Там вказані причини звільнення з органів внутрішніх справ  1989 року міліціонера конвойної служби Валерія Олійника. "Під час роботи на посаді міліціонера окремого взводу конвойної служби з січня 1986-го Олійник зарекомендував себе з негативного боку. За характером запальний і невитриманий. В побуті поводиться негідно. Має схильність до обману. Раніше скоїв наїзд на пішохода, справа розглядалася в товариському суді", — йдеться в документі.

Нардеп-"бютівець" Володимир Пилипенко просить міністра внутрішніх справ Юрія Луценка нагородити Лозінського. Мовляв, той ризикував життям, затримуючи злочинця.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «"Людей прив"язували мотузками до дерева на ніч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути