четвер, 18 червня 2009 17:23

Мощі святого Димитрія Ростовського зцілюють від серцевих хвороб

Церквами міст та сіл Кременчуцько-Лубенської єпархії Української православної церкви Московського патріархату протягом місяця возитимуть мощі святого Димитрія Ростовського. Вони відомі своїми численними чудотворними зціленнями.

Димитрій Ростовський (у миру Даниїл Туптало), митрополит Ростовський та Ярославський, народився в Україні в родині козацького сотника. Прийняв чернечий постриг у Києві в Кирилівському монастирі під іменем Димитрій. Відтоді служив церкві.

— Це частина мощей святого в спеціальному золотому ларці, — пояснює диякон Олександр з Кременчуцької єпархії. — Привезли їх із Сєвєродонецької єпархії до відзначення 300-ліття з дня смерті Димитрія Ростовського.

Спочатку мощі виставили в кафедральному соборі Кременчука. Прикластися до них можна було протягом тижня. Потім їх перевезли в Троїцький храм міста.

— Мощі мандруватимуть найвіддаленішими куточками Полтавщини, — говорить отець Олександр. — Їх перевозять машиною в супроводі наглядача.

Мощі перевозять машиною в супроводі наглядача

У Полтаві мощі не виставлятимуть.

— Тут діє інша єпархія — Полтавська, — пояснює диякон. — А мощі Дмитрія Ростовського прибули до Кременчуцької єпархії.

— За духовним ученням мощі святого мають велику благодать. Ми віримо, що його нетлінне тіло тут з нами, а душа біля престолу Божого. Тому просимо святого помолитися за нас, — говорить отець Олександр.

Священик зауважує, відомо чимало одужань, котрі відбувалися саме від тієї частини мощей, котру привезуть на Полтавщину. За церковними переказами, мощі святого Димитрія Ростовського зцілюють хворих на серцеві недуги. Їх шанували російські імператриці Єлизавета та Катерина ІІ.

Помер митрополит Димитрій Ростовський у 1709-му. Його знайшли мертвим у келії на колінах, перед іконою Спасителя. Через 43 роки могилу Ростовського відкрили. Його тіло виявилося нетлінним, і митрополита зарахували до лику святих.

Зараз ви читаєте новину «Мощі святого Димитрія Ростовського зцілюють від серцевих хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути