вівторок, 16 червня 2009 19:03

Леся Старицька віддала вуха доньці

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Леся Старицька (праворуч) до операції носила коротку зачіску. Тепер одягає хустку. Донька Оксана після пересадки вух постриглася
Леся Старицька (праворуч) до операції носила коротку зачіску. Тепер одягає хустку. Донька Оксана після пересадки вух постриглася

Леся Старицька, 47 років, та її донька 22-річна Оксана пакують валізи в орендованій квартирі столиці. Зранку їдуть до Криму на сезонні заробітки.

— Я раньше в родном Луганске спортсменкой была, бегом занималась, — каже Леся Петрівна. — Но жизнь так повернулась, что фигуру запустила.

Жінка закутана в полотняну хустину.

— Мені з 13 років снилася маленька дівчинка з довгими кучерями, брала мене за руку та вела на сонячну галявину. Я знала наперед, що народжу дівчинку. Заміж вийшла не з любові. Трапився непоганий чоловік. Після весілля поїхали жити до Олександра в Іркутськ. Оксану там народила. Лікарі казали, що буде хлопчик. Я вперлася рогом — дівчинка і все, голубоока і світлокоса. Пам"ятаю: засинаю під наркозом, акушерка каже: "Девочка". Потім приходжу до тями, а лікарка з медсестрою якось дивно дивляться на мене, дитини не несуть. Завідувач відділення прийшов, за ним в палату делегація лікарів. Каже: жива-здорова ваша дівчинка, ручки-ніжки на місці, дихає, тільки без вух народилася.

Я розгубилася. Вони заспокоюють: вушні отвори є, лише раковин немає, а слух нормальний. Виписалися. Чоловік доньку полюбив одразу, дарма що така вада.

— У дитячому садочку діти дражнили, — згадує Оксана. — У школі знущалися, питали: "А за що окуляри чіплятимеш, якщо знадобиться?"

В Оксани біле фарбоване волосся із чорними пасмами.

У дитячому садочку діти дражнили, у школі знущалися

— Вуха — ну, там, де вони мали бути — прикривала довгим волоссям, — дівчина засоромлюється. — Росла несміливою. Пам"ятаю, як у випускному класі щодня ревіла вдома в подушку, жоден хлопець не запрошував на побачення. На випускному так само: весь вечір просиділа в кутку. Приходжу додому й реву: "Нікуди не поїду вчитися, навіщо людей смішити". Мама тоді змовчала, а тато почав умовляти. Казав: відсутність вух — то ще нічого, он люди без рук і ніг живуть повноцінним життям.

У липні 2001-го Леся Петрівна забрала доньку до своєї матері в Київ. Чоловік залишився в Іркутську.

— Я вирішила віддати доньці свої вуха. Заміж вискочити я встигла, дитину народила. Дала життя — то й усе решту віддай.

— Я була в шоці, коли це почула від мами. Увечері зателефонував тато. Мама все йому розповіла. Cпитала, чи житиме з нею безвухою, заплакала й поклала слухавку. Батько передзвонив. Сказав, що в 40 років заводити нову родину пізно. Якби можна було — віддав би мені свої вуха, але я з його чоловічими вухами виглядала б смішно.

У квітні 2002-го Старицькі поїхали в Миколаїв у клініку пластичної хірургії. Після травневих свят вушні раковини матері пересадили доньці.

— Прокидаюся з таким відчуттям, ніби все на місці, а щось зайве, — Оксана торкається вух. — Спочатку комплексувала, хоч і непомітно, що то не мої вуха. Тільки шрами невеликі по периметру, де вухо до шкіри пристає. А мамі без вух жити стало складно. Часто оглядалися, як вона вулицею йшла. Мама ж окуляри носить, на гумку дужки чіпляла.

2004 року Лесі Старицькій у Москві з реберної тканини наростили вушний каркас.

— Мочки в мене є, навіть сережки можу носити, а от зверху кістки не сформовані. Але є за що окуляри зачепити.

Оксана закінчила кулінарне училище. Хлопця не має.

— Багато людей навіть не задумуються, що найцінніше дається нам даром, — каже Леся Петрівна. — Ті ж вуха.

Зараз ви читаєте новину «Леся Старицька віддала вуха доньці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути